Nejc Strojnik
9.4.2019

Koroška zgodba o debelušni Marjetki

Koroška zgodba o debelušni Marjetki
Gledališče DELA, Ilustracija: Jernej Kovač Myint Premiera bo v četrtek ob 18. uri v Štauhariji v Koroškem pokrajinskem muzeju na  Ravnah. 
Kultura

V četrtek, na predvečer občinskega praznika na Ravnah in v okviru festivala Koroška, kdo si? Gledališče DELA in Društvo glasbene spektakularnosti pripravljata multimedijski dogodek. Osrednji del bo premiera animiranega filma Pudlovka.

Zgodba Pudlovke sega v lansko leto, ko je dr. Karla Oder ekipo Gledališča DELA povabila k sodelovanju pri ustvarjanju animiranih filmov v Koroškem pokrajinskem muzeju na Ravnah. Ekipo sta zgradili Tea Kovše in Katja Vravnik, ki sta k projektu povabili ilustratorja Jerneja Kovača Myinta in glasbenika Aleša Gangla. Nastajanje animiranega filma se je pričelo novembra. Idejno zasnovo je snovala Kovšetova, temeljila pa je na poosebitvi pomembnih industrijskih strojev. Začeli so z metalurškim strojem Pudlovka, ki so jo prikazali kot debeluško. V ospredje so postavili proces pudlanja in predelave jekla. Vse skupaj so povezali v družbeno kritični koncept ter pričeli ustvarjati. Vizualni koncept je delo Vravnikove, Kovač je zasnoval likovno zasnovo filma in koncept pognal v življenje z animacijo in montažo. Pomemben člen je bil tudi Gangl, ki je z glasbo in zvoki opisal industrijski svet ter ustvaril atmosfero. 

image
Gledališče DELA, Ilustracija: Jernej Kovač Myint

Ustvarili so čokoladni svet, v katerem nastopa debeluška Marjetka - poosebljena Pudlovka, ki obožuje čokolado. Čokolada je pravzaprav njeno največje veselje. V njenem želodcu se nato zgodi čarovnija in iz vse hrane, ki jo Marjetka poje, nastanejo mafini, ki v resnici predstavljajo pridne delavce iz tovarne čokolade.

 

Premiera bo v četrtek ob 18. uri v Štauhariji v Koroškem pokrajinskem muzeju na  Ravnah. Dogodek je uvod v praznovanje 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini v letu 2020 in v središče postavlja premierno predstavitev kratkega animiranega filma o pudlovki, ki jo bo pospremil zanimiv program članov Društva glasbene spektakularnosti (ZircuS). Glasbeni mehanizacija in avtomatizacija industrije ter strojev bosta predstavljeni skupaj z virtualno scenografijo in VJ-improvizacijo po prostoru Štauharije (Gangl production). Del glasbe je ustvarjen samo za ta dogodek.

image
Gledališče DELA, Ilustracija: Jernej Kovač Myint

Namen animiranega filma Pudlovka je mladim približati industrijsko kulturno dediščino. Četrtkova premiera odlično sovpada tudi z obletnico Gledališča DELA - v soboto bodo namreč obeležili sedmo leto delovanja. Pudlovka pa ni edini, ampak prvi animiran film v sklopu petih, za katere je Kovšetova napisala idejno zasnovo. Sledila bosta še Pudlovkadebeluška, Repač norec in drugi. Ekipa si želi, da bi načrtovane animirane filme realizirali tudi v prihodnosti, obenem pa s svojimi projekti ruši tabuje v družbi in obravnavi kulturne dediščine.