Jasmina Detela
28.6.2020

Koroška kuhinja letos na turistični kmetiji Lešnik

Koroška kuhinja letos na turistični kmetiji Lešnik
Kkl Klub Korošcev Ljubljana
Aktualno

Kulinarična sekcija Kluba Korošcev Ljubljana bo znova kuhala, tokrat na Koroškem

Kulinarična sekcija Kluba Korošcev Ljubljana pripravlja druženje ob spoznavanju koroške pokrajine, kulture in kuhanju koroških jedi. Dogodek pod imenom 28. Koroška kuharija bo letos na ekološko turistični kmetiji Lešnik na Golavabuki pri Slovenj Gradcu. Dogajalo se bo med 4. in 5. julijem.

image
Kkl Kotl'jada

Kulinarična sekcija Kluba Korošcev Ljubljana (KKL) pod vodstvom Doroteje Omahen, po rodu s Prevalj, je pripravila zanimiv in pester program. V soboto si bodo ogledali rojstno hišo Huga Wolfa, postregli jim bodo kavo Huga Wolfa in koroško pecivo, prisluhnili bodo še glasbenim utrinkom samospeva Huga Wolfa. Sledi sprehod po mestnem jedru Slovenj Gradca in kosilo v hotelu Vila Pohorje. S kuharijo po starih, že pozabljenih koroških receptih, začenjajo v nedeljo ob 11. uri. Kuhali bodo značilno suho župo s posebno zakuho, dimljeno meso in rpičev zos s štranklni z ocvirki. Za sladico pa bodo pripravili posebno koroško kvočevo pogačo po starem receptu s Prevalj in osvežujoč kompot iz suhega sadja.

"Večino sestavim kupimo na ljubljanski tržnici, mošt in grumpe pa na Koroškem, saj v Ljubljani ne dobimo tapravih," pove Omahnova.

Sekcija je v minulih letih gostovala po različnih koroških in slovenskih krajih (v Vuzenici, Kotljah, Ravnah na Koroškem, Ljubljani, Vinici, Iškem Vintgarju, v Javorju) ter na Avstrijskem Koroškem v Šentjanžu v Rožu. Za turistično kmetijo Lešnik so se odločili tudi zato, ker jo je Guardianov spletni portal v letu 2019, na osnovi izbora svojih bralcev, uvrstil med 20 najboljših turističnih kmetij v Sloveniji. "Pri njih sem bila že dvakrat in bilo mi je zelo všeč, ker se ukvarjajo z različnimi stvarmi (ekološko kmetovanje, čebelarjenje....). So zelo prijazni, tudi to pritegne. Zato sva se skupaj z Bernardo Lasan odločili, da letos kuhamo pri njih," razlaga Omahnova, ki poleg organizacijske plati skrbi tudi za raznolike jedilnike. "Kjerkoli po Koroškem hodim povprašam ljudi za stare recepte jedi. Največkrat si naredim kopijo ali pa jih zapišem na list. Vse recepte imam shranjene doma, razmišljam tudi že, da bi jih izdala v knjigi," pove Doroteja, ki jih je bilo kuhanje vedno v veselje. Prvi devetih letih je samostojno spekla svoje prve janeževe upognjence.

image
Kkl Miele center v Ljubjani

Koroške kuharije se bo kot velik prijatelj in sodelavec kluba udeležil tudi Marjan Šturm iz Avstrijske Koroške, zgodovinar in politik, ki je bil kar 27 let predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem ter predsednik Sveta za slovensko narodnost pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja.

KKL že več kot tri desetletja združuje in zbližuje Korošce, ki so po študiju ostali v glavnem mestu. Trenutno šteje preko 100 aktivnih članov, njihov dolgoletni predsednik je Janko Arah. Srečujejo se na rednih mesečnih srečanjih, enkrat letno pa tudi na dobro obiskanem tradicionalnem Koroškem večeru s plesom, ki je neke vrste točka srečanj, kjer v Ljubljani odzvanja spomin na rodno Koroško. V okviru kluba delujejo različne sekcije: jadralna, golfistična, planinska in avanturistična, med najbolj dejavnimi pa je prav kulinarična sekcija pod imenom 'Koroška kuharija'.