Nejc Strojnik
10.12.2019

Koroška kiparja z motorko, božična drevesa so prave umetnine

Koroška kiparja z motorko, božična drevesa so prave umetnine
Nejc Strojnik Zorana in Marka Gerolda iz Radelj se ob delu z motorko popolnoma sprostita.
Popularno

Drugačna. Inovativna. Spretna. Ko Zoran in Marko Gerold iz Radelj ob Dravi v roke vzameta motorno žago, postaneta umetnika, njuna božična drevesa pa prave umetnine.

V poplavi božičnih dreves, takih in drugačnih, so umetnine, ki jih ustvarjata brata Zoran in Marko Gerold iz Radelj ob Dravi gotovo ene bolj izstopajočih. Korošca namreč božična drevesa izdelujeta s pomočjo motorne žage, motorke po domače. Vonj po bencinu in hrup, ki ga motorna žaga povzroča, sta jima od nekdaj všeč. Tudi izkušenj imata več kot dovolj, saj se že od nekdaj ukvarjata s sečnjo in spravilom lesa. Njuno delovišče so pobočja Pece v Avstriji, delo pa je odvisno, čeprav pravita, da niti ne toliko kot se zdi, tudi od vremena. In ravno zaradi slabega vremena ter (pre)več časa sta oktobra prišla na imenitno idejo ter z motorno žago ustvarila prvo božično drevo. Od takrat sta polno zasedena. Ko nista v gozdu, sta pod Zoranovim avtomobilskim nadstreškom, ki sta ga spremenila v delavnico na prostem.

image
Nejc Strojnik

Ob pogledu na umetnine je kar težko verjeti, da pri delu uporabljata le motorno žago in nobenega drugega orodja. Sicer se motorna žaga za kiparjenje razlikuje od tiste, s katero podirata drevesa. Je manjša, meč spredaj je ožji, veriga je bolj drobna. Za razliko od "taprave", 8-kilogramske motorke, je kiparska težka tri kilograme. Ob našem komentarju, da je videti kot kakšna igračka, sta se hitro nasmejala in dejala, da bi po celem dnevu dela z njo gotovo spremenili mnenje.

image
Nejc Strojnik

Ne le božična drevesa, tudi jelenčki

Brata iz Radelj ob Dravi izdelujeta dve vrsti božičnih dreves. Največ jih izdelata iz 5 centimetrov debelih 'štukov', te so visoke od 20 do 180 centimetrov, lotita pa se tudi 3D dreves izdelanih iz hlodov premera okoli 20 centimetrov. "Ideje letijo sproti, včasih te malo zanese in narediš drugačen vzorec kot si sprava načrtoval. Včasih kak del odleti in se moraš prilagoditi. So pa vsa božična drevesa narejena iz macesnovega lesa s pobočja Pece," razloži Zoran, pri čemer ga Marko dopoldni, da se večkrat zgodi da drevo, ki ga posekata raste krivo in sta prva dva metra neuporabna za nadaljnjo prodajo, a optimalna za njune izdelke. Poleg božičnih dreves namreč iz lesa izrezujeta tudi simpatične jelene različnih velikosti.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Zanimanje, pravita, je veliko. Še posebej v sosednji Avstriji. "Avstrijci izdelke iz lesa bolj cenijo. Več tudi dajo na advent, kupijo si več okraskov. Več božičnih sejmov je v Avstriji, pri nas ni toliko tega," pravita brata, ki se svojimi izdelki predstavljata tudi na "domačem terenu", na adventnem sejmu na smučišču Peca, ki bo na sporedu še to in prihodnjo soboto. Njuna božična drevesa krasijo veliko hiš v domačih Radljah, tudi gasilsko društvo ima njuno drevo, razstavljene so v bowling centru v Mariboru, in na dveh mestih v Avstriji. Pri vsem skupaj se jima zdi pomembno, da ljudje izdelke vidijo v živo. "Na fotografijah se ne vidi dobro. Čisto drugače je, ko drevesa ljudje vidijo v živo. Vsako božično drevo je unikatno, prav tako vsak jelenček. Tudi ni smiselno, da bi bili vsi izdelki enaki. Les je naravni material, ki se mu moraš prilagajati," pravi Zoran, ki je prepričan, da bi nadaljnja obdelava, če bi drevesa brusila ali kaj podobnega, lesu vzela čar. "Bolj naravno od tega ne more biti."

image
Nejc Strojnik

Zanima ju le motorna žaga

Pomembno se jima zdi, da pri delu sodeluje vsa družina, na pomoč z veseljem priskočita ženi Manja in Tina, delovne navade pa si prek božičnih dreves pridobivata tudi Zoranovi hčerki, Lara in Tija. "Vsi pomagajo. Vsak, ki ima pet minut časa, pride prav. Treba je prenesti modele, spihati izdelke, kaj zložiti, pospraviti, počistiti ..."

image
Nejc Strojnik V delo so tako ali drugače vpeti vsi. Tudi ženi, Manja in Tina in Zoranovi hčerki Tija in Lara.

Za Marka in Zorana je december čisto nepričakovano postal mesec z najbolj divjim urnikom. Motorke brnijo cele dneve, od jutra do večera. Dopoldan delata v gozdu, popoldan sproščata svoji umetniški žilici. Pa se bosta lotila še česa? "Za noč čarovnic bova izdelovala buče, eno, prototip, sva izdelala že letos. Pa velikonočni zajčki bodo tudi. Saj se vedno kaj najde. A česarkoli se bova že lotila, vedno bova ustvarjala z motorko. Drugo orodje naju ne zanima." 

image
Nejc Strojnik Kiparska motorka se razlikuje od običajne.