Nejc Strojnik
6.2.2020

Korošici še vedno kvačkata, ponoči bosta pomagali maserka in medicinska sestra

Korošici še vedno kvačkata, ponoči bosta pomagali maserka in medicinska sestra
Nejc Strojnik Jadranka Smiljić (levo) in Anita Kac (desno).
Popularno

Jadranka Smiljić in Anita Kac, ki v Andeškem hramu v Slovenj Gradcu podirata svetovni rekord v neprestanem kvačkanju, pravita da po slabi polovici, kvačkali bosta 28 ur, ne čutita nobenih bolečin ali utrujenosti.

Maraton v neprestanem kvačkanju, s katerim se želita Anita Kac in Jadranka Smiljić vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov se je začel ob 8. uri zjutraj in bo trajal do jutri (petka) do 12 ure. Korošici sta, čeprav najtežji del - noč - šele prihaja, odločeni, da se ne bosta predali in bosta prišli do cilja. V prvih dvanajstih urah sta imeli pet odmorov, najdaljši je bil dolg 15 minut. Guinnessova pravila namreč določajo, da jima na vsakih 60 minut kvačkanja pripada 5 minut odmora, pri čemer ga lahko izkoristita po želji. V Andeškem hramu v Slovenj Gradcu ju sicer skozi ves dan vzpodbujajo številni obiskovalci, Jadranki, ki ravno danes praznuje 40. rojstni dan je voščilo zapela koroška pevka Dunja. Tekmovalki sta prišla pozdraviti tudi župan Tilen Klugler in podžupanja Martina Šisernik.

Podvig bo, če bo uspešno opravljen, 24. slovenski rekord v Guinnessovi knjigi rekordov, poskus pa do sedaj poteka brez zapletov, za kar se tekmovalki lahko zahvalita dobri organizaciji v režiji Anitinega moža Zdravka Kaca, ki pravi, da bodo trije najožji sodelavci iz ekipe z njima ostali do zadnjega vboda s kvačko. Spremljevalna ekipa se bo tudi ponoči prilagajala njunim željam in potrebam, na voljo bosta maserka in medicinska sestra, ki bo oskrbela morebitne žulje. Za zdaj jih še ni, Anita je vmes le nekoliko potožila zaradi oči.