STA, N.S.
6.12.2019

Korošici se pripravljata na podiranje Guinnessovega rekorda v kvačkanju

Korošici se pripravljata na podiranje Guinnessovega rekorda v kvačkanju
Anita Kac in Jadranka Smiljić.
Popularno

S kvačkanjem kap za slovenjgraške brezdomce sta Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić danes v Slovenj Gradcu začeli priprave na podiranje Guinnessovega rekorda v maratonu neprestanega kvačkanja. Trenutni rekord je 24 ur, ljubiteljici kvačkanja pa ga nameravata preseči s kvačkanjem odej, ki ga začenjata 6. februarja prihodnje leto.

Na podiranje rekorda se bosta dva meseca pripravljali s kvačkanjem za dobrodelne namene. Danes sta med 13. in 17. uro v slovenjgraškem Andeškem hramu kvačkali kape za slovenjgraške brezdomce, v prihodnje pa bosta kvačkali tudi za stanovalce varne hiše in upokojence ter z njimi. Trenirali pa bosta tudi doma, sta za STA pred začetkom današnjega kvačkanja povedali Korošici, ki v času priprav zbirata tudi donacije, s katerimi bosta krili stroške, ki so povezani s podiranjem rekorda in kvačkanjem za dobrodelne namene.

Vzporedno potekajo tudi že organizacijske priprave na samo podiranje rekorda. Prejeli sta navodila, ki jim morata slediti, med drugim bo pomembno snemanje dogodka, ki bo potekal v Andeškem hramu, in stalna navzočnost opazovalcev, ki se bodo menjavali na štiri ure. Pravila določajo tudi, da jima na vsako uro kvačkanja pripada pet minut odmora.

Datum začetka podiranja rekorda sta že določili, to je 6. februar 2020, nista pa še določili točne ure začetka. Sicer pa menita, da jima ne bo težko zdržati najmanj 24 ur, zasnovali sta tudi že podporno ekipo, v času dogodka pa v Andeškem hramu pričakujeta tudi zunanje podpornike in obiskovalce.

Poleg tega, da podiranje rekorda za obe predstavlja izziv in da so priprave na to dobrodelnega značaja, želita z dogodkom promovirati kvačkanje oz. rokodelstvo na splošno, prav tako želita promovirati občini, iz katerih prihajata, to sta občini Slovenj Gradec in Dravograd.

image
Anita Kac in Jadranka Smiljić.

Anita Kac kvačka že od otroštva, skupno več kot 40 let. Za kvačkanje jo je navdušila babica, zato bo med podiranjem rekorda kvačkala babičino odejo. Poleg odej sicer večinoma kvačka še obleke, kape, šale, pregrinjala in podobno.

Jadranka Smiljić, ki se je na Koroško preselila iz Laškega, je s kvačkanjem začela pred nekaj leti, ko je dobila sina. Večinoma kvačka igrače, kape in odeje. Med podiranjem rekorda bi rada kvačkala odejo s slovenjgraškim grbom in jo nato podarila občini, a v zvezi s tem še čaka, ali ji bodo v organizaciji Guinness World Records dovolili, da med kvačkanjem z načrta šteje kvadratke, ki jim mora slediti, če želi na odeji ustvariti grb.

image
Anita Kac in Jadranka Smiljić.