Nejc Strojnik
5.2.2020

Korošici bosta kvačkali za vpis v knjigo rekordov. Kateri Slovenci so že v njej?

Korošici bosta kvačkali za vpis v knjigo rekordov. Kateri Slovenci so že v njej?
S kv Anita Kac in Jadranka Smiljić.
Popularno

Najnovejša izdaja Guinessove knjige rekordov z letnico 2020 prinaša 23 slovenskih rekordov. Bosta Korošici Anita Kac in Jadranka Smiljić, ki jutri začenjata z maratonom kvačkanja poskrbeli za slovenski rekord številka 24?

PREBERITE TUDI: Kilometri volne za Korošici, ki bosta podirali svetovni rekord v kvačkanju

Pet rekordov je novih in so prvič objavljeni v Guinessovi knjigi rekordov, medtem ko jih je bilo 18 doseženih in objavljenih že v prejšnjih izdajah te po vsem svetu zelo priljubljene knjige. Kar dva nova rekorda si lasti Luka Dončić. Kot najstnik je dosegel največ trojnih dvojčkov v ligi NBA in se s tem uvrstil v urednikov izbor knjige. Zastopan pa je še z enim rekordom, saj mu je kot najmlajšemu igralcu pri 19 letih in 333 dnevih s trojnim dvojčkom uspelo osvojiti 30 točk. 

Poleg dveh Dončićevih, so v zadnjo knjigo vključeni še trije novi slovenski rekordi. Najdaljši povratni prelet z jadralnim padalom med moškimi so dosegli Slovenjgradčan Bojan Gaberšek, Još Napret, Primož Suša in Dušan Orož. V zraku so bili deset ur in preleteli 302,1 kilometra. Društvo podeželske mladine Škofja Loka je na Cerknem zbralo 564 ročnih koscev in postavilo svojevrsten rekord, saj je največ ljudi ročno kosilo hkrati. V knjigo se je zapisala tudi slovenska ekipa Aemona Argonauts, ki je sodelovala na svetovnem pokalu v quidditchu. Udeležilo se ga je največ ekip do zdaj, in sicer 29.

Sicer ni nov, je pa v zadnji izdaji knjige posebej poudarjen tudi rekord Andreja in Marije Štremfelj, ki sta pred tridesetimi leti kot prvi zakonski par osvojila vrh Everesta.

Guinnessova knjiga rekordov sicer izhaja že od leta 1955 in je bila izdana v več kot 20 jezikih. Slovenska izdaja 2020 ponuja 256 strani rekordov in na slovenskem trgu velja za eno od najbolj prodajanih knjig.