STA, N.S.
26.9.2019

Korošica spočita čaka domači vrhunec sezone

Korošica spočita čaka domači vrhunec sezone
EPA
Šport

Kranj bo v soboto in nedeljo gostil že 24. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 132 tekmovalci iz 26 držav bo tudi štirinajstčlanska slovenska reprezentanca. Prva zvezdnica karavane Janja Garnbret spočita pričakuje domači vrhunec sezone. V Kranju doslej še ni bila slabša kot tretja.

Dvajsetletna Korošica na kranjsko tekmo prihaja kot trikratna svetovna prvakinja, avgusta je bila nepremagljiva tako v težavnosti in balvanih kot v kombinaciji. Ker si je na Japonskem kot prva in za zdaj edina Slovenja že zagotovila tudi olimpijsko vozovnico, se bo lahko preostanka sezone lotila z manjšim pritiskom, kar pa še ne pomeni, da nima tudi na preostalih treh tekmah svetovnega pokala najvišje cilje.

V Kranju je prvič nastopila leta 2015, ko je kot šestnajstletnica navdušila s tretjim mestom. Tretja je bila tudi na tekmi leta 2016, slast zmage pred domačimi navijači je okusila pred dvema letoma, lani je bila druga.

"Izzivov seveda nikoli ne zmanjka in domača tekma še ostaja izziv. Drugi del sezone bo še zelo zanimiv, sem motivirana in komaj čakam na kranjsko tekmo in preostanek sezone. Pred domačo tekmo sem še malo več pozornosti posvetila treningu težavnosti in, kot zmeraj pravim, v Kranj grem uživat in dat vse od sebe," je napovedala Janja Garnbret. Ob tem pa je ljubiteljem vertikale še sporočila: "Pridite navijat za naše, ker bo tekma kot vedno odlična."

Pred svetovnim prvenstvom si je prvič zagotovila naslov skupne zmagovalke v balvanskem plezanju. Do konca sezona pa ostaja tudi v boju za četrto zaporedno skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti, kjer trenutno zaostaja le za Južno Korejko Chaehyun Seo.

image
Nika Hölcl Praper S sprejema svetovne prvakinje Janje Garnbret v Slovenj Gradcu.

"Cilj za Kranj je, da sledimo evforiji slovenskega športa, v nogometu, odbojki, kolesarstvu in še marsičem, da damo vse od sebe, poskusimo napolniti dvorano in pripraviti domači spektakel, slediti rezultatom, ki smo jih nizali do zdaj, in upati na dobre nastope tudi manj izkušenih v našem taboru," napoveduje selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Za domačo tekmo je izbral 15-člansko posadko, a si je Vita Lukan na treningu poškodovala koleno in je sezono že končala.

V Kranju bo nastopilo sedem deklet in sedem fantov. V ženski konkurenci svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl, Lučka Rakovec, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Lana Skušek in debitantka Lucija Tarkuš, med fanti pa Jernej Kruder, Anže Peharc, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc in debitant Andrej Polak. Ne bo pa najvišje uvrščenega Slovenca med moškimi Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono.