Nejc Strojnik
28.11.2019

Korošica, ki navdušuje z adventnimi venci

Korošica, ki navdušuje z adventnimi venci
Nejc Strojnik Jasmina Ternik v svoji ”pisarni”.
Popularno

Ustvarjanje jo sprošča. V zadnjih letih se je povsem našla v kreiraju adventnih vencev. "To sem jaz," pravi. V času pred prvo adventno nedeljo smo obiskali Jasmino Ternik iz Slovenj Gradca.

Adventni venec je v večini slovenskih domov prvi in poleg božičnega drevesa najpomembnejši prazničen okras. Venci so lahko klasični, moderni, okrogli, lahko so v gajbici, tudi na kosu lubja. Možnosti so neomejene, kar potrdi tudi Jasmina Ternik iz Slovenj Gradca, ki je prvi venec izdelala pred sedmimi leti. "Prej sem adventne vence kupovala v cvetličarnah. Vedno je sicer bila prisotna tista ustvarjalna žilica. Nato sem poskusila in bilo mi je zelo všeč," se spominja Ternikova. Takrat si sicer ni predstavljala, da bo vence ustvarjala tudi za druge, a najbližji so jo kaj hitro zaposlili. 

image
Nejc Strojnik Med delom je natančna, izdelka pa ne da naprej, dokler ne poskrbi za vsako podrobnost.
image
Nejc Strojnik Pri delu uporabi veliko naravnih materialov.

Vsako leto jih je nato izdelala več, dober glas se je namreč širil, november pa je postal z naskokom najbolj deloven mesec. A kljub temu, da je novembra najbolj zaposlena, o vencih razmišlja že poleti, ko na na morju nabira borove storže, ki jih nato uporabi za vence. Storže nabira tudi v lokalnem okolju, po mah in lišaje se rada odpravi na Kope, vence pa krasijo tudi žir, želodi, orehi, cimetove palčke, pistacije, janeževe zvezdice in še kaj. "Največ je naravnih materialov. Seveda je zraven tudi nekaj kupljenih, a prevladujejo gotovo naravni," razloži Korošica, ki ideje dobiva sproti. "Najprej polakiram vejico ali lubje, ga nastavim, naprej gre samo od sebe."

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Zase pravi, da je perfekcionistka. Venca namreč ne da naprej, če ne zadosti njenim standardom. "Mora biti tak kot si želim. Ne morem nekaj na hitro narediti. Če mi ni všeč, ga raje ne dam naprej. Večkrat se zgodi, da še naslednji dan kaj popravljam, dodajam ali prestavljam," pove. Za okrogle vence, pri katerih je osnova v juto zavit obroč iz slame porabi približno dve uri, za bolj zahtevne, predvsem tiste na lubju, gredo tudi tri ali štiri ure časa. "Pomembno je, da ustvarjam z veseljem, v vence dam sama sebe, se sprostim. To sem jaz."

image
Nejc Strojnik

Poleg vencev izdeluje tudi okrogle praznične dekoracije za vhodna vrata, pri čemer si pri nobeni stvari ne dela zaloge, saj vsakemu izdela personaliziran venec ali dekoracijo. Vsak ima namreč drugačne želje. "Seveda se najdejo tudi posamezniki, ki jim moji venci niso všeč in pravijo, da mora biti venec zelen, okrogel ter da morajo biti sveče točno določene barve." Z ustvarjanjem, pove, bo, kolikor ji bo ob redni službi dopuščal čas, nadaljevala. "Zase sem poleg vencev in dekoracij za vrata ustvarila že marsikaj. Taka pač sem. Vedno moram biti v pogonu in nekaj početi."

image
Nejc Strojnik Poleg vencev izdeluje tudi dekoracije za vhodna vrata.

Sveče na adventnem vencu so simbol upanja v temi, hkrati pa simbolizirajo mir, veselje in ljubezen. Vsako nedeljo verniki prižgejo eno svečo, zadnjo v nedeljo pred samim božičem. Adventni venec se je sicer kot okras in liturgični simbol adventnega časa v Sloveniji uveljavil v 80. letih 20. stoletja, prišel pa je od germanskih narodov. Po izročilu je prvi venec v prvi polovici 19. stoletja naredil evangeličanski duhovnik v Nemčiji, in sicer za otroke v sirotišnici, ki jim je hotel prinesti upanje in veselje.

image
Nejc Strojnik