Tomaž Ranc
31.1.2019

Korošci gredo na Kickstarter

Korošci gredo na Kickstarter
Miha KOLAR Gašper Kumprej: ”Pri lansiranju iščemo nasvete uspešnih.”
Aktualno

Skupina Korošcev z Gašperjem Kumprejem na čelu bo poskušala zagreti vlagatelje na Kickstarterju z ergonomskim pripomočkom za vse, ki prekomerno delajo z računalnikom in imajo zato težave z zdravjem.

Tri leta je zorela ideja, kako bi v času prekomerne ali pa vsaj velike uporabe računalnikov olajšali delo tistim ljudem, ki jih pogosto zaradi tega začnejo mučiti bolečine. "Osnovna ideja produkta je ponuditi pomoč tistim, ki sedijo za računalnikom več kot pet ur dnevno, pogosto namreč pri teh ljudeh nastanejo težave z vratom, ramo ali zapestjem. Naš pripomoček jih prisili, da sta drža za računalnikom in roka v ergonomskem položaju, zato bolečine naj ne bi več nastale," je povedal idejni vodja projekta Mouzen Gašper Kumprej z Raven na Koroškem.

Na idejo so seveda prišli ob sami uporabi, saj so imeli sami ali njihovi številni prijatelji težave z zapestjem, ker so uporabljali neergonomske miške ali za računalnikom imeli slabo držo. "Pritiskali so s karpalnimi kanali, zapestjem na mizo in po dolgotrajni uporabi so se pojavile težave. Bolečine v rami in zapestju so ena večjih sodobnih tegob zaradi dela z računalnikom. Naš izdelek to preprečuje, ker se pri njegovi pravilni uporabi ne dotikaš nobene podloge, površine, rama in telo pa sta v 90-stopinjskem položaju," razlaga Kumprej.

image
Miha KOLAR Mouzen je pripomoček za manj bolečin v roki, zapestju in vratu ob današnji uporabi računalnika.

Pa pripomoček človeka ne bo silil k togi drži in ali bo v takem položaju vzdržal? "Če želiš, da ne bo težav, se boš moral prisiliti, mnogo je že ergonomskih produktov, kot recimo stol, ki te prisili, da ga uporabljaš na zahtevani način, če želiš odpraviti težave s hrbtenico," pravi.

Dosedanja koroška poskusa
Mouzen ni prvi koroški poskus na platformi Kickstarter. Pred časom, leta 2014, je poskušala ekipa Croosle s setom pripomočkov, namenjenim tistim, ki se želijo naučiti osnovnih programerskih veščin (ob cilju zbrati 78.000 dolarjev jih je zbrala 3206), odmevnejši pa je bil leta 2015 projekt WU-LE Wooden Ties, kjer so si za svoje lesene kravate za cilj zastavili pridobiti 3000 dolarjev, zbrali pa so jih 4746 in imeli 105 podpornikov.

Tisoči klikov z miško s posledicami

Baza izdelka je iz plastike, oblazinjena in oblečena roka pa se giblje v vse smeri, podstavek je fiksen. V času snovanja projekta so analizirali ergonomijo, premike in ustvarili mehanizem, ki ga imenujejo "ergoflow". Ko so analizirali uporabnike, so opazili tudi, da so nekateri ljudje ob uporabi računalnika sicer sedeli pravilno, vendar roka pri uporabi miške ni bila v pravilnem položaju. Ljudje naredijo po par tisoč klikov in to se nekje mora poznati, razmišljajo.

image
Miha KOLAR Bolečine v rami, vratu in zapestju so ena večjih sodobnih tegob zaradi dela z računalnikom.

"Smo zelo blizu zaključka. Produkti so na testiranju v računalniškem podjetju v Mariboru, ki ima dovolj zaposlenih za primerno revizijo. A tudi sicer je bila diverziteta ljudi, ki so izdelek testirali, kar velika. Morali smo se prilagoditi debelini, dolžini in teži roke in drugim pogojem, ker na primer knjižničarji imajo spet drugačne pogoje dela in držo kot programerji," pravi idejni vodja projekta. Za pomoč se zahvaljuje tudi Mrežnemu podjetniškemu inkubatorju iz Dravograda, kjer so jim pomagali z nasveti in kjer je sam naredil prve načrte.

Cilj je zbrati sto tisočakov

Njihov cilj je zbrati sto tisoč dolarjev (platforma Kickstarter zbira denar v dolarjih), toliko naj bi potrebovali za zagon podjetja Mouzen. Če bi hoteli izdelek predstavljati po terenu, bi moral imeti veliko prototipov, zato priložnost in več možnosti vidijo na Kickstarterju, ki lahko doseže širšo bazo. Ceno prototipa ocenjujejo na 500 evrov ob porabljenih 40 delovnih urah. Za začetek bodo izdelali od od pet do deset izdelkov.

image
Tomaž RANC Gašper Kumprej: ”Projekt smo snovali tri leta.”

Na platformi Kickstarter se želijo dobro predstaviti, saj mora že sam prikaz ljudi animirati za donacijo. Pripravljajo promocijski material, video in celotno strategijo in kreiranje skupnosti. Če kampanja uspe, začeli jo bodo v prihodnjih tednih, bo vsak vlagatelj, ki bo v projekt vložil sto dolarjev (toliko ocenjujejo vrednost izdelka), produkt tudi prejel. Če pa kampanja ne uspe, se denar skladno s pravili tudi vrne na račune donatorjev.

Uspehi slovenske pameti
Niko Klanšek, ki danes živi v tujini, velja za enega slovenskih pionirjev na področju delovanja na svetovni platformi za množično financiranje Kickstarter. Ob koncu leta 2013 je lansiral projekt pametnega kolesa Smart Wheel. Klanškov projekt kolesa velja za najuspešnejši slovenski start-up, zbral je 700.000 dolarjev in ga prodal Italijanom. Do zdaj se mu je najbolj približal lebdeči gramofon podjetja MAG-LEV Audio, ki je zbralo 552.178 dolarjev (ob cilju 300.000), uspešen je tudi projekt pametnega kavnega avtomata GINA Anžeta Miklavca (zbral je 501.612 dolarjev ob cilju 50.000), ista ekipa pa je uspela tudi s kavno skodelico GOAT MUG, za katero je zbrala 458.071 dolarjev. Uspešen je bil tudi projekt prvega samonapihljivega supa na svetu s pomožnim motorjem idejnega vodje Sebastjana Sitarja, ki je na platformi zbral več kot 320.000 dolarjev. Izpostaviti pa velja tudi projekt Kefirko mariborske ekipe z nosilcem ideje Markom Borkom.

image
Miha KOLAR Korošci gredo na Kickstarter.

V ekipi ob Kumpreju partnersko sodelujejo še Jure Krof z razvojem in izdelavo produkta (sicer poučuje na Srednji šoli Ravne), Matej Lorenci iz podjetja LVP z rešitvami na področju plastičnih modelov, razvojem orodij in izdelavo plastičnih komponent, partnerja pa sta tudi podjetnika Roberth Kumprej in Branko Miler. V projektu je angažiranih še nekaj Korošcev.

Da mislijo resno, so se za nasvete obrnili tudi na v ZDA živečega Slovenca Nika Klanška, ki je na Kickstarterju uspel z več produkti. Z idejo za pametno kolo FlyKly Smart Wheel je leta 2013 zbral več kot 700 tisoč dolarjev in še vedno velja za najuspešnejši slovenski start-up. Posvetovali pa se bodo tudi z Elvisom Halilovićem iz Velenja, ki s projektom ONDU Pinhole izdeluje posebne lesene fotoaparate in je prav tako presegel začetne načrte.