Franja Žišt
25.3.2020

Koronavirus: Šole bodo do nadaljnjega zaprte

Koronavirus: Šole bodo do nadaljnjega zaprte
Sašo Bizjak Ker vseskozi poteka izobraževanje na daljavo, se v šolskem koledarju za zdaj nič ne spreminja.
Aktualno

Do kdaj bodo trajale izredne razmere in se bo treba izobraževati na daljavo, ve le mati narava, pravi šolska ministrica Simona Kustec.

Vse bolj postaja jasno, da šole in druge izobraževalne ustanove ne bodo zaprte le dva tedna, ampak dlje. Do kdaj? Točnega odgovora na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport nimajo. "Dokler bodo trajale izredne razmere. Tega žal nihče ne ve, ve samo mati narava," je včeraj na nacionalnem radiu razlagala ministrica Simona Kustec. Za zdaj velja, da šole ostajajo zaprte do nadaljnjega oziroma do prvega trenutka, ko bo zdravstvena stroka ocenila, da bomo varni, če se vrnemo v klasično obliko življenja, je izpostavila Kustečeva. Ker izobraževanje na daljavo vseskozi poteka, se v šolskem koledarju za zdaj nič ne spreminja. Tako denimo matura in nacionalno preverjanje znanja za zdaj še ostajata v predvidenih rokih.

Računalniki za otroke, ki jih nimajo

V tem tednu so se izobraževanju na daljavo priključile še šole, ki so prejšnji teden izkoristile možnost prekinitve učnega procesa zaradi naravne nesreče. Če so podporni sistemi za učenje na daljavo prejšnji teden klonili pred pritiskom vseh učencev, učiteljev in staršev, zdaj ti, kljub nekoliko večji obremenjenosti, delujejo brez večjih težav, zagotavljajo na ministrstvu. Poročali smo že, da se je v prvem tednu izkazalo, da je v družinah z več otroki računalnikov za učenje premalo, medtem ko jih v nekaterih družinah sploh nimajo. Na ministrstvu in zavodu za šolstvo so s šol pridobili podatke o številu tistih učencev in dijakov, ki nimajo računalnika in povezave z internetom. "Šole naprošamo, da v takšnih primerih opremo, ki na šolah trenutno ni v uporabi, za čas trajanja izrednih ukrepov takšnim učencem začasno posodijo. Nekatere šole so to že samoiniciativno storile, za kar se jim zahvaljujemo," sporočajo z ministrstva, kjer so prejeli tudi nekaj pobud donatorjev računalniške opreme za učence, ki je nimajo.

Preloženi nekateri vpisni roki

Ali na ministrstvu razmišljajo, kako bodo v šolah ublažili različno stopnjo znanj, ki jih bodo prinesli učenci v šolo po šolanju na daljavo, in kako ravnati s tistimi učenci, ki te dni doma ne počnejo nič za šolo, smo povprašali šolsko ministrstvo. "Intenzivno vodimo dialog s predstavniki stroke na čelu z Zavodom RS za šolstvo pri pripravi smernic za izobraževanje na daljavo, spremljanja začrtanih ciljev učnega procesa in načinov za kasnejše preverjanje znanja," so odgovorili.

Na Nizozemskem ne bo mature
Nizozemska je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala maturo in zaključne izpite za dijake, ki letos končujejo srednješolsko izobraževanje. Uspešen zaključek zadnjega letnika srednješolskega izobraževanja bo letos na Nizozemskem odvisen izključno od ocen, ki jih bodo dijaki prejeli v letošnjem šolskem letu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo nizozemsko ministrstvo za izobraževanje. (sta)

Medtem ko za zdaj še ne vemo, kako dolgo bodo izobraževalne ustanove zaprte, so na ljubljanski univerzi že pred časom ukrepe podaljšali do 13. aprila. Prav tako pa so preloženi nekateri vpisni roki. Preizkusi nadarjenosti za nekatere srednje šole bodo izvedeni po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti. Posledično bosta prestavljena tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto in rok za prijavo v dijaški dom, prijavni rok za vpis v prvi letnik študija pa so podaljšali do 9. aprila.