Tomaž Ranc
18.5.2020

Koncert doma z Ditko: Kriza kot priložnost za poglobitev vase in ustvarjanje

Koncert doma z Ditko: Kriza kot priložnost za poglobitev vase in ustvarjanje
Nika Hölcl Praper Ditka je med karanteno razmišljala in ustvarjala.
Popularno

"Tako rekoč čez noč sem izgubila službo. Glasbeniki smo bili prvi, ki smo morali prenehati opravljati svoje delo in bomo verjetno med zadnjimi, ki se bodo lahko vrnili nazaj... Po drugi strani pa mi je čas karantene dal možnost, da več ustvarjam," je povedala Ditka, ki bo danes na Valu 202 zaigrala tudi novo pesem

V oddaji Koncert doma na Valu 202, koncertu za lepši dan v zavetju doma, bo danes ob 16.45 nastopila koroška kantavtorica, pevka, kitaristka in skladateljica Ditka. Koncert bo zvečer na sporedu tudi na TV Slovenija.

Zagotovo so glasbeni dogodki te dni, ko se svet po koronakrizi, še prebuja, nekaj posebnega in še vedno redkost, saj pravih, živih nastopov pred publiko še ni, organizatorji so v času krize odpovedovali koncerte kot po tekočem traku. Tudi glasbeniki so v krizi preživljali težke čase. In kako jih je videla Ditka?

"Obdobje karantene je zame prineslo mešane občutke. Na eni strani šok, ko so bili v trenutku odpovedani vsi nastopi, koncerti in prireditve, ki zame, kot poklicno glasbenico, pomenijo tudi glavni vir prihodka. Tako rekoč čez noč sem izgubila službo. Glasbeniki smo bili prvi, ki smo morali prenehati opravljati svoje delo in bomo verjetno med zadnjimi, ki se bodo lahko vrnili nazaj... Pogrešam tudi stik s publiko, ki je nekaj najlepšega in potrditev za tvoje delo, ko je koncertna dvorana polna.

Po drugi strani pa mi je čas karantene dal možnost, da več ustvarjam. Veliko sem se v zadnjih mesecih posvetila pisanju novih pesmi ter naredila načrte za prihodnost, če nastopi še nekaj časa ne bodo možni. Napisala sem kar nekaj novih skladb. Med drugimi pesem z naslovom Hold on and Hope, v kateri sem povzela svoja razmišljanja o trenutnih razmerah. Predvsem sem iskala pozitivne strani - da moramo najti več časa zase in za poglobitev vase, po drugi stran pa je kriza ponudila priložnost tudi naravi, da si opomore in zopet zacveti, saj smo manj onesnaževali", je povedala Ditka, ki smo jo ujeli na poti v Ljubljano.

Novo pesem bo zaigrala tudi na današnjem koncertu v živo, kjer bo v programu osem pesmi, pri polovici jo na klavirju spremlja Gorazd Čepin.

Radijski in Facebook prenos na Valu 202 se bo pričel ob 16.45, zvečer ob 21.55 pa bo posnetek tudi na drugem sporedu TV Slovenija.

image
Nika Hölcl Praper Ditka danes na Radiu in TV Slovenija.