Jasmina Detela
17.8.2019

Kolesarski avtobus se dobro prijel

Kolesarski avtobus se dobro prijel
Aktualno

V juliju se je peljalo 372 potnikov in 263 koles. Na kolesarski poti Štrekna po novem omogočajo prevoz vseh vrst električnih koles

Maja letos je zaživel Štrekna bus, avtobus s prikolico za kolesa, ki je dobil ime po Štrekni, priljubljeni kolesarski poti po Mislinjski dolini. Novost se je zelo dobro prijela, odslej omogočajo tudi prevoze vseh vrst e-koles.

Štrekna bus, gre za tridesetsedežni avtobus s prikolico za dvajset koles, vozi med Velenjem in Labotom (Lavamündu) na avstrijski strani.

Z vožnjami je pričel 1. maja in bo vozil do 30. septembra. Maja in junija je vozil dvakrat na dan ob vikendih ter slovenskih in avstrijskih praznikih. V juliju in avgustu pa vozi dvakrat na dan vsak dan.

V septembru bo znova vozil dvakrat na dan ob vikendih ter slovenskih in avstrijskih praznikih.

image
Štrekna bus

Kolesarji so možnost čezmejnega avtobusnega prevoza dobro sprejeli.

V prvih treh mesecih se je s kolesarskim avtobusom peljalo 596 potnikov in 417 koles. Od tega samo v mesecu juliju 372 potnikov in 263 koles.

Z mesecem avgustom so uvedli tudi novost. Prikolica sedaj omogoča prevoz vseh vrst električnih koles, tudi tistih z debelejšimi okvirji. Zaživela je tudi nova spletno stran (www.strekna.si). Na njej je moč najti vse koristne informacije o Štrekni ter o Štrekna busu. Na voljo je v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Štrekna bus je del mednarodnega projekta Trans Borders, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. V njem se devet institucij iz Nemčije, Poljske, Češke, Avstrije in Slovenije osredotoča na izboljšanje javnega potniškega prometa v robnih in obmejnih območjih srednje Evrope. Na slovenski strani sodelujejo RRA Koroška, Geografski inštitut Antona Melika in ZRC SAZU.