Urška Polanc
1.2.2019

Ko je med lisičkami tekmovala Tina, je bila Črna prazna, vsi so bili v Mariboru

Ko je med lisičkami tekmovala Tina, je bila Črna prazna, vsi so bili v Mariboru
Petra LESJAK TUŠEK Leta 2008 zbrani črnjanski olimpijci v ponos kraju - od leve: Drago Pudgar, Mitja Kunc, Nataša Lačen, Tina Maze, Katjuša Pušnik in Aleš Gorza
Aktualno

V dneh, ko na Mariborskem Pohorju poteka 55. Zlata lisica, smo se spomnili na strastno navijaštvo črnjanskih podpornikov Tine Maze. Kako je bilo med lisičkami tekmovati na mariborskem Pohorju, smo povprašali tudi koroško olimpijko Katjušo Pušnik.

Da danes Zlata lisica za koroške navijače ni več tako zanimiva, kot je bila včasih, saj ni več domačinke, za katero bi lahko navijali, nam je povedal Klemen Pušnik iz Črne na Koroškem. Dobro se še spominja časov, ko so v njegovem lokalu Pri Urški v Črni na Koroškem redno spremljali tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. "Ko je bila tekma v večernem času, se nas je zbralo in za Tino Maze navijalo okoli sto navijačev," nam je povedal. "Ko je bila Tina na vrhuncu, je bila Črna prazna, ker smo bili vsi v Mariboru. Imamo dobre, lepe spomine, edino, kar pri vsem skupaj ni prav, je to, da je minilo prehitro. Upajmo, da se podobna zgodba še kdaj ponovi," je dejal Pušnik. Sam pa navijaštva pod Pohorjem kljub temu ni povsem opustil, včeraj je "v živo" pospremil drugi tek veleslaloma. Zdaj navijači s Koroške pod Pohorje odhajajo v manjših krogih, posamično, medtem ko so včasih prihajali v skupinah s kombiji in avtobusi.

Strastni navijači

V Črni so strastno navijali za črnjanske smučarske ase Katjušo PušnikMitjo KuncaAleša Gorzo, po letu 2002 pa jih je družila zavezanost Tini. Klub navijačev Tine Maze je obredel mnoga svetovna smučarska prizorišča. "Vse živo smo doživeli. Prepotovali skoraj pol sveta, bili prezebli in premočeni na tekmah ob smučiščih, se prebijali do ledenikov prek prelazov z avtobusi in kombiji, navijali sirene, da so nam jih kdaj celo prepovedali, nažigali harmoniko, sodelovali na sprejemih v Črni, pobirali stave o rezultatih na avtobusu, se kdaj jezili in skregali, predvsem pa smo se veselili in bili vedno znova ponosni. Predvsem je pomembno, da smo vztrajali, da nismo razpadli, da smo navijali za Tino v slabem in dobrem," je pod črto potegnila dolga navijaška leta pustolovščin in druženja Črnjanka Vlasta Kovač

Navijači z župnikom na čelu

Katjuša Pušnik, Puška, kot so klicali (vele)slalomistko iz Črne na Koroškem pravi, da so bile tekme v Mariboru enkratne, nepozabne zaradi vzdušja in ljudi - Štajercev, ki so odprti in veseli. "Takrat je bila evforija res velika. Štajerska je moj drugi dom, pravi užitek je bilo tam tekmovati. Tudi takrat, čeprav so bile zime še podobne zimam, so organizatorji iz nemogočega naredili perfektno tekmo, no, danes res delajo čudeže," je povedala. Ko so tekmo morali prestaviti v Kranjsko Goro, ji je bilo težko, v Mariboru ji je tudi bolj odgovarjal teren. Še bolj vesela pa je bila, ko je iz Črne prispel avtobus z župnikom na čelu."Če so mi katere tekme ostale v spominu, so tiste v Mariboru na prvem mestu," je dejala Pušnikova, ki je s smučarsko kariero zaključila leta 1992. Pravi, da je po smučarski karieri z otroki večkrat obiskala smučišče, "žičnico" v Črni, zdaj pa je bolj slaba smučarka, a dobra navijačica. Njene sobote in nedelje so rezervirane za govejo "župco" in spremljanje tekem.