Nejc Strojnik
30.1.2019

Kljub zimi psi (pre)velikokrat na verigah in v neizoliranih hiškah

Kljub zimi psi (pre)velikokrat na verigah in v neizoliranih hiškah
Sašo BIZJAK Psi, za katere je sicer dobro poskrbljeno, vseeno zelo uživajo v igri na snegu.
Aktualno

V zimskem času, ko temperature pogosto padejo pod ledišče, se večkrat zgodi, da ljudje (pre)slabo poskrbijo za živali. Najbolj problematične so mestne prostoživeče mačke, pravi Dajana Vodnjov iz Društva proti mučenju živali Koroške (DPMŽ).

V društvo opozarjajo, da ljudje v teh mrzlih dneh ne smejo pozabiti na živali. Dajana Vodnjov izpostavlja predvsem mačke, pse in ptice. "Tisti, ki tudi sicer dobro skrbijo za živali niso problematični. Je pa večkrat težava na kakšnih kmetijah, kjer so te živali bolj na stranskem tiru. Večkrat na terenu naletimo na primere, ko so psi na verigah in v hiškah, ki niso izolirane," pravi Vodnjova. "Hišica mora biti zaščitena, da jim ne piha. Mnogi se znajdejo s pleksi steklom. Sploh velika težava je, če so psi kratkodlaki. Pomembna je tudi stelja. Najbolje je uporabiti seno. Včasih sicer kdo misli, da bo psu bolj všeč odeja, a ta se napije vlage in zmrzne, zato jo bo pes zvlekel iz utice." Še večja težava so prostoživeče mestne mačke, ki se nimajo kam skriti. "Mačke na kmetiji že nekako najdejo zavetje. Bodisi v hlevu ali na seniku." So pa v Društvu pohvalili ljudi, ki skrbijo za ptice. "Do ptic so ljudje še najbolj pozorni in jim delajo hiške."

Za živali je problematična vsaka temperatura pod 0 stopinj Celzija, psi, mačke in ptice pa bodo veseli vsake vaše pozornosti. Pomembno je tudi, da je hrana v teh mrzlih dneh bolj kalorična in briketirana, da ne zmrzne. Društvo sicer pristojnosti za ukrepanje nima. "Lahko preverimo in lastnike prijazno opozorimo. Če se ne moremo dogovoriti, pa lahko podamo prijavo na veterinarsko inšpekcijo," še pravi Vodnjova.