Zmago Gomzi
19.3.2020

Klemen Čebulj iz Italije: Zdravi ter izolirani in prav je tako

Klemen Čebulj iz Italije: Zdravi ter izolirani in prav je tako
Andrej Petelinšek Korošec se je veselil igranja v Mariboru, ki pa je padlo v vodo.
Šport

Slovenski reprezentant, član italijanskega kluba Itas Trentino, že nekaj dni z družino živi v osami.

Koroška je valilnica odličnih odbojkarjev, eden izmed njih je tudi v Slovenj Gradcu rojeni 28-letni Klemen Čebulj. Za njim je izjemno uspešna odbojkarska pot, je dolgoletni reprezentant, z izbrano vrsto je osvojil srebrni kolajni na prvenstvih stare celine leta 2015 in 2019, nosil je majico samih uglednih klubov. V sezoni 2018/2019 je s Šanghajem osvojil naslov kitajskega prvaka, največ let pa je igral v Italiji, kjer je maja lani postal član petkratnih svetovnih klubskih prvakov, kluba Itas Trentino. Klub iz Trenta je uspešno igral tudi v tej sezoni ligi prvakov, saj se je uvrstil v četrtfinale, v katerem bi se moral spopasti s poljskim klubom Jaszstrzebski Wegiel, toda vmes je udaril koronavirus in tekmovanje je bilo prekinjeno.

Ob strogih navodilih brez zdravstvenih težav

Čebulj živi z družino v deželi, ki jo je virus najbolj prizadel in kjer so številke umrlih in obolelih veliko višje kot drugod po svetu. Naš odbojkar se je za zdaj ognil tej nadlogi, kar nam je potrdil v telefonskem pogovoru. "Zdrav sem," so sta bili njegovi prvi besedi: "Je pa dogajanje v Italiji zaradi koronavirusa zelo pestro. Odbojkarji našega kluba glede na to, da nismo kazali znakov okužbe, nismo bili posebej pregledani, smo pa dobili navodilo, da moramo biti doma, da ne smemo iz stanovanj, da razen z družinskimi člani ne smemo imeti stikov z drugimi ljudmi. Pomeni, da smo izolirani. In prav je tako. Tudi drugi tujci v ekipi so morali ostati v Italiji in živijo podobno kot moja družina. Vsi imamo stroga navodila, kaj smemo početi in česa ne. Morda je to tudi eden od razlogov, da noben odbojkar Trentina ni zbolel," je pojasnil Čebulj, ki priznava, da je življenje v osami, brez treningov in tekem, prava mora. "S soprogo in sinkom si krajšamo čas z družabnimi igricami, gledanjem televizije in še čem, tako da ure hitro minevajo. Komaj čakam, da bomo spet normalno zaživeli. Bržčas se to ne bo zgodilo kmalu, upam pa, da čim prej," je optimist sprejemalec naše reprezentance.

image
Andrej Petelinšek

Spet bi lahko videl domače

Zaradi koronavirusa so prekinili tudi italijansko prvenstvo, v katerem bi morali odigrati še štiri tekme prvega dela in nato končnico. Trentino je bil pred prekinitvijo na četrtem mestu. "Igramo dobro in veselili smo se nadaljevanja prvenstva in četrtfinala lige prvakov. Ko smo izvedeli, da bosta tekmi proti Poljakom v Mariboru, sem bil navdušen. Spet bi lahko videl domače pa prijatelje, ki bi si zagotovo ogledali obe. Toda Cev je dan ali dva pred našo potjo sklenil, da prekine vsa mednarodna tekmovanja. Odločitev se mi je v danih razmerah zdela najbolj umna, saj se je koronavirus širil kot kuga. Zdravje je na prvem mestu in zato se ni bilo težko ukloniti. Glede na to, da je bila naša pripravljenost pred prekinitvijo na visoki ravni, sem prepričan, da bi v četrtfinalu izločili poljski klub in se uvrstili med štiri najboljše na stari celini," je dejal Čebulj. Zdaj trenira doma po prilagojenem programu. "Da vzdržujem telesno pripravljenost. Premor bo naredil svoje, da se vrnemo na tekmovalno raven, bomo potrebovali dalj časa. Poleg tega se bo sezona podaljšala, nihče ne ve, kdaj se bodo nadaljevala nacionalna prvenstva, kdaj evropski pokali in kdaj se bo začela liga narodov, katere se že zelo veselim," je sklenil Klemen Čebulj.

Urnaut: Slovenija, bodi resna
Kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut in član kitajskega moštva Šanghaj Golden Age je na lastni koži občutil, kako so se z boleznijo covid-19 spopadali ob izbruhu na Kitajskem in v Italiji, kjer je evropsko žarišče in kjer je trenutno. "Na Kitajskem so hitro zelo resno vzeli situacijo in v enem tednu od prvih primerov je bilo vse zaprto. Nikamor nisi več smel, vsi smo bili doma. V Italiji pa so zadevo vzeli bolj ležerno in je zdaj položaj skrajno resen," je dejal 32-letni Korošec, ki je v Italiji preigral večino kariere na tujem: "Težko je spremljati vse posnetke iz prepolnih bolnišnic. Vse priznanje tistim, ki delajo v takšnih razmerah ves čas. Po drugi strani je na nas, da se virus čim manj razširi. Moramo ostati doma, na to sem že opozoril Slovence, da ne bi prišlo tako daleč," je dejal Korošec, ki upa, da bo za čas vrnitve na Kitajsko izvedel v začetku aprila.