Jasmina Detela
14.8.2019

Kitajci prišli v Črno na Koroškem

Kitajci prišli v Črno na Koroškem
Boris Keber
Aktualno

Večmilijonsko kitajsko mesto Harbin in črnjanska občina tketa prijateljske vezi

V Črni na Koroškem te dni poteka tradicionalni, že 64. Koroški turistični teden, ki velja za eno najstarejših prireditev v Sloveniji in prinaša številne kulturne, športne in zabavne prireditve. Na današnji praznični četrtek poteka kramarski sejem, v sejni sobi občine pa so podpisali sporazum o sodelovanju s kitajskim mestom Harbin.

Nanaša se na prijateljsko sodelovanje na področju športa, kulture in turizma. Sodelovali sta dve predstavnici iz Kitajske​, Zhang Ximeng in Zhan Yongxin. Pred občinsko stavbo so ju pričakali Črjanski harmonikaši v narodnih nošah. S seboj sta predstavnici Harbina prinesli šest izvodov sporazuma, ki jih je že podpisal župan mesta Harbin Sun Che, danes pa tudi črnjanska županja Romana Lesjak. 

image
Boris Keber

Gostiteljica jima je po podpisu sporazuma razkazala znamenitosti kraja. Med drugim so si ogledali Tovarno akumulatorskih baterij, obe lokaciji gradnje snežnih gradov in olimpijsko zbirko.

"Harbin, imenovan tudi Ledeno mesto, je po svetu poznan predvsem po gradnji ogromnih umetniških in snežnih skulptur, ki vsako zimo krasijo njihovo mesto. Prav tako se ponaša z nosilci olimpijskih medalj in svetovno odmevnim poletnih festivalom," pove Lesjakova. Naslednji obisk kitajske delegacije si obetajo v začetku prihodnjega leta, povabili so jih namreč na Gradove kralja Matjaža.

V Črni bodo sicer ostali do petka, pred vrnitvijo domov bodo obiskali še kitajsko veleposlaništvo v Ljubljani.