Jasmina Detela
28.7.2020

Kino v Kulturnem domu Slovenj Gradec deluje, a kaj bomo gledali

Kino v Kulturnem domu Slovenj Gradec deluje, a kaj bomo gledali
Jasmina Detela Kulturne prireditve, kino, gledališče, koncerti ... 
Aktualno

Edini redno delujoči kinematograf na Koroškem po koroni dobro obiskan, a želeli bi še več. Pri oblikovanju programa težave, saj so mnoge filmske premiere prestavljene

Kultura in tudi kinopredstave so med področji, kjer imajo epidemija koronavirusa in ukrepi proti njenemu širjenju precej močan vpliv. Kulturne prireditve so med hudo prizadetimi, saj so morale ustanove čez noč zapreti svoja vrata. Tudi v slovenjgraškem kulturnem domu (KD) so bili od sredine marca do konca maja odpovedani vsi koncerti, abonmajske predstave in druge prireditve, tudi kinopredstave. S sproščanjem ukrepov so sicer odprli vrata kina, a hkrati se pojavlja težava, kaj bodo lahko gledalcem sploh prikazali.

Kultura na minimumu

"Nekaj filmov je še na voljo, a problem je, kaj dolgoročno ponuditi, saj je ustavljena celotna filmska veriga. Vse večje komercialne uspešnice, ki so imele načrtovano premiero spomladi ali poleti, so termine prestavile na jesen ali konec leta. Naslovov, kot je Top Gun 2, ki bi dodobra napolnil kinematografe, še nekaj mesecev ni pričakovati. Kinoprogram zdaj usklajujemo na dva tedna, trudimo se izbrati dobre filme, a kljub temu prihaja do sprememb filmskih naslovov in terminov projekcij," razlaga direktorica KD Slovenj Gradec Andreja Gologranc, ki so ji slovenjgraški mestni svetniki mandat direktorice potrdili 11. marca, dva dni pozneje pa je kulturni dom zaprl vrata.

image
Jasmina Detela Andreja Gologranc, direktorica KD Slovenj Gradec: ”Z omenjanjem možnosti drugega vala odgovorni spodbujajo strah pred zaprtim prostorom, druženjem.”

Upad tržnih prihodkov
V lanskem letu so bili z obiskom kulturnega doma zadovoljni, lahko se pohvalijo s preko 15.900 obiskovalci kinoprograma, ostale dogodke pa je obiskalo okoli 8000 ljudi. Tudi v začetku letošnjega leta je bil obisk dober, januarja so imeli v okviru kinoprograma 44 projekcij, filme si je ogledalo 708 ljudi, februarja pa 53 projekcij in kar 1823 obiskovalcev. Zaradi korone številke zdaj niso več tako optimistične, v juniju so jih našteli 146 (22 projekcij), v prvi polovici julija pa 70. Direktorica ocenjuje, da bodo prihodki iz naslova tržne dejavnosti letos upadli kar za okoli 60 odstotkov. Pri tem velja omeniti, da delež tržnih prihodkov znaša okoli 28 odstotkov prihodkov, razliko predstavlja javni program, sredstva za njegovo izvajanje v večini prejmejo od občine, manjši delež sredstev za izvajanje art programa pa od ministrstva za kulturo in Europa Cinemas.

image
Jasmina Detela Andreja Gologranc, direktorica Kulturnega doma Slovenj Gradec

"Čas je bil res nenavaden, soočili smo se z zaprtjem ustanove in odpovedjo vseh prireditev. Zaposleni, skupno nas je 5,75, so bili na čakanju na delo. Konec maja so se vsi vrnili v službe, znova se je odprl kino. Trenutno imamo poletni delovni čas, kinoprogram se izvaja ob ponedeljkih (počitniški program), torkih (Art kino) petkih, sobotah in nedeljah (otroški filmi in predstave za odrasle). V juliju smo načrtovali tudi kino na prostem, a smo ga morali zaradi slabe epidemiološke slike prestaviti na avgust," razlaga direktorica.

Obisk kina je glede na razmere dober, v juniju so našteli skoraj 150 obiskovalcev. "Ljudje so se razveselili, ko smo ponovno odprli vrata. Prihaja predvsem naša standardna publika, a žal ne vsi. Veseli smo vsakega obiskovalca. Pomembno je, da nas ljudje v tej situaciji podprejo in čim pogosteje pridejo v kino. Skrbi nas, kako bo jeseni, saj odgovorni državni uslužbenci kar naprej omenjajo možnost drugega vala, s tem pa tudi spodbujajo strah pred zaprtim prostorom, druženjem, družbenim življenjem. Žal pa lahko ta preplah veliko škodo naredi prav naši dejavnosti, saj bo obisk še slabši. Na tak način se bo kultura skrčila do minimuma ali je celo sploh ne bo več. Doslej smo izpadli iz vseh oblik državne pomoči in subvencij, jo pa tudi mi pričakujemo!"

​Obeta se obnova akustike

Zaradi pandemije so spomladi odpovedali tudi gledališke predstave. Iz vsakega abonmaja, imajo jih kar osem, je odpadla po večini ena predstava, le pri Wolfovem koncertnem abonmaju, ki ga pripravljajo skupaj z Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, več koncertov. Nadomestili jih bodo jeseni, zato se začetek rednega abonmajskega programa zamika v november.

image
Jasmina Detela Kulturni dom Slovenj Gradec

"Z veliko optimizma načrtujemo prihodnjo abonmajsko sezono, z gledališči smo v stalnem stiku. V Slovenj Gradec želimo pripeljati čim bolj pester in kvaliteten program. Nekoliko smo sicer omejeni pri tehničnih zmogljivostih. Na srečo se nam obetajo boljši časi, saj je pred vrati okoli 300 tisoč evrov vredna investicija v obnovo akustike v dvorani. Sofinancirala jo bosta ministrstvo za kulturo in slovenjgraška občina, sklenjena pa naj bi bila do konca letošnjega oktobra. Boljša bosta zvok in svetloba, dobimo tudi nekaj dodatne tehnične opreme. Ta dvorana še ni bila obnovljena na tak način, to bo prva tovrstna investicija po štirih desetletjih," je navdušena direktorica.

Veseli so vsakega obiskovalca