Nejc Strojnik
4.2.2020

Kilometri volne za Korošici, ki bosta podirali svetovni rekord v kvačkanju

Kilometri volne za Korošici, ki bosta podirali svetovni rekord v kvačkanju
Nejc Strojnik Jadranka Smiljić in Anita Kac bosta neprestano kvačkali kar  30 ur.
Popularno

Korošici Jadranka Smiljić in Anita Kac bosta v četrtek zjutraj v Večgeneracijskem centru Andeški hram v Slovenj Gradcu začeli z maratonom kvačkanja, ki ju bo, če bosta zadostili strogim pravilom, pripeljal do vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov.

Jadranka Smiljić si lani avgusta, ko jo je sin Kosta spraševal, kako se vpišeš v Guinnessovo knjigo rekordov, verjetno ni predstavljala, da se bo pol leta zatem za vpis potegovala sama. "Hotela sem mu pokazati, da je vse mogoče, k sodelovanju sem povabila prijateljico Anito Kac in naju prijavila. Ona pa tako ali tako vsemu reče ja," v smehu pove Smiljićeva, ki bo ravno v četrtek, ko se bo maraton kvačkanja začel, praznovala 40. rojstni dan. Dva dni pred začetkom sta na trnih, priznali sta, da čutita nekaj napetosti, a da sta prepričani v svoj uspeh. Na podiranje rekorda sta se aktivno začeli pripravljati novembra, pri čemer sta si za cilj postavili okroglih 30 ur neprekinjenega kvačkanja. S projektom bosta, če bo šlo vse po načrtih, tako zaključili v petek okoli 14. ure. Porabili bosta 8 kilogramov ali če spremenimo mersko enoto 24 kilometrov volne. "Pravila predpisujejo standardno orodje, kavelj, uporabljati morava pravilno tehniko in paziti, da bo kvačkanje resnično neprekinjeno," pravita Korošici, za katerima stoji ekipa, ki šteje okoli 30 članov. V neposredno izvedbo rekorda je vključenih 22 ljudi, posredno pa še dodatnih osem. Čas bosta merili dve digitalni uri podjetja Protime, ki se bo podpisalo pod uradno meritev. Ena bo električna, druga na akumulator. Poskrbeli bodo tudi za tretjo uro, ta bo vodena radijsko, in pa za video posnetek kvačkanja.

image
Nejc Strojnik

Nastal bo slovenjgraški grb

Obe sta kvačkanja precej vešči, Kacova, samostojno kvačka že 42 let bo med postavljanjem rekorda najprej izdelala devet kap, nato se bo lotila trakov, naredila bo tudi odejo ... Povsem drugo pot bo ubrala Smijićeva. Izdelala bo slovenjgraški grb, za katerega upa, da bo našel primerno mesto na Mestni občini. "Seveda ne pričakujeva, da bo šlo vse gladko. Težavo bodo predstavljaje predvsem roke, ki bodo zelo trpele. Tukaj ne gre za naravno gibanje, morale bova biti zelo vztrajni. Ampak ženske smo po naravi take, zato sva prepričani, da nama bo uspelo. Ne smeva pa se zamotiti z obiskovalci. Vseskozi naju bodo opazovali člani ekipe in naju opozarjali ter spodbujali," pravita Jadranka in Anita, ki se bosta, če bo šlo vse po načrtih, pridružili 23 Slovencem, ki so v knjigo rekordov že vpisani. Poleg prostovoljcev ju morata skozi ve čas poskusa spremljati in napredek zapisovati dve priči, ključna bo tudi neodvisna priča Marjana Vitežnik.

Izjemno pazljivi bosta morali biti tudi na odmore, na vsakih 60 minut kvačkanja jima pripada pet minut odmora, ki ga ni potrebno koristiti vsako uro. Lahko kvačkata tri ure in si odmor podaljšata na 15 minut. V odmorih bosta jedli, pili, poskrbljeno bo za tuš, morebiten krajši počitek in masaže. Zelo pomembni bodo, tako pravita, tudi obiskovalci. "Zelo si želiva podpore. Pridite v Večgenarcijski center in naju spodbujajte. Zaradi podpornikov, ki bodo prišli, bo dogodek še bolj zanimiv, nama pa bo čas hitreje minil," sta še povedali Korošici, ki bosta dober mesec po predložitvi dokazov tudi uradno izvedeli, če je bil poskus vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov uspešen.

Guinessovi predpisi:

  • Poskus mora potekati na javnem mestu.
  • Voditi je treba podroben dnevnik, ki opisuje napredek poskusa, vključno z odmori in menjavami prič.
  • Predložiti je treba seznam vseh izdelanih artiklov, izdela se jih lahko več, različnih, količina ni določena. 
  • Poskus spremljajo neodvisne priče (po dve ves čas), ki ne smejo biti sorodniki tekmovalk.
  • Med odmorom za počitek lahko prenehata s kvačkanjem.
  • Za vsako opravljeno uro imata 5 minut počitka, to pomeni, da jima po štirih urah kvačkanja pripada 20 minut.
  • Videoposnetki celotnega poskusa.
  • Fotografski dokazi.