Urban Červek
26.3.2020

(PREMIKI) Kje med reševalci gospodarstva je Počivalšek

(PREMIKI) Kje med reševalci gospodarstva je Počivalšek
Robert Balen Ministra Počivalška ni v skupini, ki pripravlja in usklajuje predloge za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. A trdi, da z njo sodeluje in vsebinsko prispeva.
Slovenija

Natančnejši pregled imen v skupini, ki je pripravila ukrepe za zajezitev posledic epidemije novega koronavirusa, daje slutiti, katere interesne skupine bodo imele glavno vlogo pri odločitvah nove vlade

Pri pripravi ukrepov za zajezitev posledic epidemije novega koronavirusa je imela ključno vlogo tako imenovana posvetovalna skupina strokovnjakov, ki jo vodi dr. Matej Lahovnik. Redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, sicer Velenjčan, je javno zelo izpostavljeno ime, dvakrat je bil minister za gospodarstvo, v Ropovi in Pahorjevi vladi. Bil je član LDS in Zaresa, a se je z levim polom politike nato razšel in je zadnja leta aktiven podpornik desno usmerjenih politik in strank. Je predsednik nadzornega sveta Mercatorja. Pomembno vlogo mu mnogi pripisujejo v aferi TEŠ 6, saj so bile ključne odločitve sprejete, ko je vodil gospodarski resor. Prištevali so ga v tako imenovani lignitni, šaleški lobi. Skupaj z Borutom Pahorjem in Francijem Križaničem je bil zavoljo ene večjih poosamosvojitvenih afer celo ovaden, a je ovadba padla. S tretjo Janševo vlado se je vrnil v prve politične vrste.

Posadka za krizo

V njegovi krizni ekipi so ekonomisti Igor Masten, Marko Jaklič, Sašo Polanec in Janez Šušteršič, ki se jih spomnimo iz časa prve Janševe vlade, ko so med drugim zagovarjali bolj neoliberalne politike, med njimi uvedbo enotne davčne stopnje. Žiga Turk je bil v prvi Janševi vladi nekaj časa minister brez resorja, pristojen za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. V drugi je bil minister za kulturo in izobraževanje. Skupaj s Šušteršičem in Gregorjem Virantom je bil član skupine tako imenovanih resetirancev, ki so ob padcu Pahorjeve vlade zahtevali "reset Slovenije". Šušteršič je bil minister za finance v drugi Janševi vladi.

image
Robert Balen Janez Šušteršič (v sredini) je bil minister v drugi vladi Janeza Janše. Na fotografiji je še tedanji minister Jože P. Damijan.
Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se je v zadnjem času vzpostavil kot eden glavnih gospodarskih lobijev v državi

Na seznamu je tudi davčni svetovalec Ivan Simič, ki je v letih od 2006 do 2008 vodil davčno upravo. Tomaž Štih je računalničar, nekdanji član Državljanske liste Gregorja Viranta, leta 2012 je bil član najožje ekipe Janeza Šušteršiča, ministra za finance. V zadnjih letih je živel in delal v Londonu, zelo aktiven je na twitterju. Javnosti je znan tudi ekonomist Mojmir Mrak, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti za področje mednarodne ekonomije. Sodeloval je pri pogajanjih ob pridruževanju Slovenije Evropski uniji, je strokovnjak za evropsko kohezijsko politiko in mednarodne finance. Med ekonomisti, ki so v skupini, je še en profesor ljubljanske ekonomske fakultete, Marko Jaklič. Edina ženska v ekipi je Ema Pogačar, lastnica in direktorica podjetja Conditus in članica upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki se je v zadnjem času vzpostavil kot eden glavnih gospodarskih lobijev v državi, z močno navezavo na ZDA preko Ameriške gospodarske zbornice Slovenije (AmCham).

Sem sodi tudi Jure Knez, direktor podjetja Dewesoft in član upravnega odbora SBC. V bolj levo politično sfero, tako kot Jaklič, sodi Dušan Olaj, lastnik podjetja Duol in lanski prejemnik nagrade GZS za odmevne dosežke v gospodarstvu. Pred državnozborskimi volitvami 2018 je bil kandidat stranke SD za vodenje ministrstva za gospodarstvo.

Kaj predlagajo opozicijski SD
Včeraj so se na protikrizni paket podrobneje odzvali v SD, kjer menijo, da je vladni pristop za reševanje posledic epidemije "pomanjkljiv". Kaj predlagajo?
• Ukrepi naj veljajo za vse delodajalce ne glede na to, ali so organizirani kot gospodarske družbe, samozaposleni, zavodi, društva, ustanove ali kmetje.
• Pomoč za vse socialno šibkejše ljudi, kot so študentje, prekarci in revni.
• Uvede naj se institut hibernacije: vsak delodajalec sam oceni stopnjo prizadetosti, v skladu z zmanjšanimi prihodki je nato deležen sorazmernih ukrepov države.
• Če je nezmožnost izvajanja dejavnosti posledica sprejetih ukrepov države, ta delavce na čakanju financira v višini 100 odstotkov celotnega stroška delodajalca, če so delavci na čakanju iz poslovnih razlogov, pa 90 odstotkov stroška.

Pomenljivo je tudi, koga ni zraven

Objavo seznama so spremljali številni komentarji na družbenih omrežjih; od tega, da je ekipa zelo moška, do opombe, da ni zraven ne predstavnikov sindikatov, ne vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), pa tudi Gospodarske zbornice Slovenije kot osrednje organizacije slovenskega gospodarstva ne. V oči pade tudi dejstvo, da zraven ni podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Ne nazadnje bi lahko pričakovali, da bo takšno skupino strokovnjakov koordiniral in usklajeval kdo od podpredsednikov vlade, ki ima tudi jasno politično odgovornost. Tako pa je obratno. Počivalšek očitno s skupino sodeluje, v njej pa ga ni.

"Pojasnjujemo, da Zdravko Počivalšek, kot pristojni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, v skupino resda ni bil imenovan, vendar pa vse od njenega nastanka sodeluje in vsebinsko prispeva k pripravi predlogov, ki se navezujejo na paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Prisoten je bil tudi na seji strokovne posvetovalne skupine, glede vsebine paketa pa je v neposrednem kontaktu tudi s koordinatorjem skupine Matejem Lahovnikom," so odgovorili z gospodarskega ministrstva.

Udarec Počivalšku
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v torek zvečer doživel prvi večji politični udarec v novi vladi, poroča necenzurirano.si. Njen predsednik Janez Janša mu je odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme, ki jo potrebujejo domače bolnišnice, civilna zaščita in drugi državni organi. Vlada jih je preselila na ministrstvo za obrambo. Na isti seji je namreč ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo novi državni sekretar Damijan Jaklin, član NSi, ki je bil pred prihodom na ministrstvo župan občine Velika Polana, še piše omenjeni portal.