Vojislav Bercko
12.6.2019

Kdo bo novi gospod ali gospa brexit

Kdo bo novi gospod ali gospa brexit
Reuters Rory Stewart je že spoznal mačka Larryja, nekakšno maskoto stavbe v londonskem Downing Streetu 10, kjer domuje britanski premier ali premierka.
Svet

Naslednji mesec bo znano, kdo bo nasledil britansko premierko Thereso May na čelu vlade in konservativne stranke.

Kdor koli bo prihodnji mesec stopil v čevlje britanske premierke Therese May (gre seveda za prispodobo, kajti večinoma je nosila visoke pete) kot novi predsednik britanske vlade in konservativne stranke, ne bo imel tistih pregovornih sto dni miru, ki naj bi jih imel vsak premier oziroma premierka. Skoraj natanko sto dni po zaprisegi naj bi se namreč zadnji oktobrski dan zgodil brexit, odhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije. Za nasledstvo Mayeve, ki je kot voditeljica konservativcev odstopila prejšnji petek, se poteguje osem visoko rangiranih konservativcev in dve konservativki, izbran/-a pa naj bi bil/-a do 22. julija.

8 moških in dve ženski se poteguje za vodenje konservativne stranke in s tem britanske vlade

Na Otoku se je v ponedeljek tudi uradno začela nasledstvena bitka. Pristojni odbor konservativne stranke je najprej potrdil kandidaturo vseh desetih kandidatov, čeprav se jih je sprva napovedovalo enajst. Nekoliko presenetljivo je v anketah na drugem mestu, takoj za kontroverznim bivšim londonskim županom in zunanjim ministrom v vladi Mayeve Borisom Johnsonom, pristal minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart. Johnsona in Stewarta kot morebitnega predsednika so na lestvici od ena do deset anketirani ocenili s 4,5, toda nihče ni prejel ocene, nižje kot štiri.

Johnson ne bi plačal izstopnega računa
Boris Johnson je izjavil, da bo zavrnil plačilo "računa za ločitev" v višini 39 milijard funtov (43,8 milijarde evrov), če Evropska unija Veliki Britaniji ne bo ponudila boljših izstopnih pogojev. Velika Britanija bo plačala račun samo, če bo več jasnosti glede sklenitve dogovora, je dejal in opozoril, da bo zavrnil sporno varovalo o irski meji, ki ga vsebuje sporazum, če postane premier.

Predvolilne obljube so začele padati takoj. Johnson je tako ob začetku kampanje napovedal znižanje dohodnine. Prag za vstop v 40-odstotno obdavčitev dohodkov bi zvišal s 50.000 na 80.000 funtov letno, je povedal za časnik The Telegraph. Johnson sicer kot poslanec zasluži 79.468 funtov na leto. Ta ukrep bi po oceni časnika stal 9,6 milijarde letno. Del teh stroškov bi Johnson po lastnih besedah pokril iz sredstev, ki jih je finančno ministrstvo dalo na stran za primer brexita brez dogovora. Okoljski minister Michael Gove, ki velja za enega glavnih Johnsonovih nasprotnikov, je v odzivu na ta predlog povedal, da ne bi nikoli uporabil davčnega sistema za to, da bi znižal davke za najbogatejše. Sam se sicer sooča s pozivi k odstopu, potem ko je konec minulega tedna priznal, da je pred več kot 20 leti, ko je bil še novinar, na zabavah večkrat užival kokain.

Kampanjo za volitve novega vodje britanske vladajoče stranke je sprožil tudi zunanji minister Jeremy Hunt, ki je poudaril, da je Velika Britanija zaradi brexita v ustavni krizi. Za izhod iz slepe ulice glede brexita po njegovih besedah potrebujejo "zelo pameten pristop" ter izkušenega in resnega voditelja, ne pa prazne retorike. Huntovo kandidaturo sta podprli ministrica za delo Amber Rudd, sicer nasprotnica izstopa iz EU, in ministrica za obrambo Penny Mordaunt, ki zagovarja brexit.

Poleg zgoraj omenjene četverice so med kandidati, ki jih je potrdil vplivni konservativni odbor 1922, še nekdanji minister za Brexit Dominic Raab, notranji minister Sajid Javid in nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom. Za mesto naslednika Mayeve se potegujejo tudi minister za zdravje Matt Hancock, nekdanja ministrica za delo Esther McVey in nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper.

V več krogih glasovanja bo najprej 313 poslancev konservativne stranke izbralo dva kandidata za novega vodjo. Prvi krog je predviden jutri, nato pa še trije prihodnji teden. Med zadnjima kandidatoma bo nato po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke.