Gordana Possnig
11.9.2019

Kamenikov sodelavec pravnomočno obsojen

Kamenikov sodelavec pravnomočno obsojen
Gordana Possnig Muhi Amidžiću s pritožbo ni uspelo.
Kronika

Celjsko višje sodišče zavrnilo pritožbo Muhe Amidžića, ki je bil obtožen sodelovanja v organizirani združbi preprodajalcev mamil, katere član je bil tudi razvpiti Kristijan Kamenik

Obramba Muhe Amidžića, ki je bil na celjskem sodišču konec lanskega novembra obsojen na tri leta zapora in stransko denarno kazen 8000 evrov zaradi preprodaje kokaina v hudodelski združbi, ni uspela s pritožbo, ki jo je zaradi višine zaporne kazni vložila na tamkajšnje višje sodišče. Višji sodniki so menili, da Amidžiću, ki je sicer priznal krivdo, s tožilstvom je tudi podpisal sporazum o priznanju krivde, prvostopenjsko sodišče v postopku ni bistveno kršilo določb kazenskega postopka. Višji sodniki so potrdili prvostopenjsko sodbo, Amidžića še čaka del prestajanja kazni, ki so mu ga preložili iz zdravstvenih razlogov.

Muha Amidžić je bil eden od štirih članov hudodelske združbe, ki se je spomladi 2016 ukvarjala s preprodajo kokaina. Eden izmed vpletenih je bil tudi razvpiti Konjičan Kristijan Kamenik, ki je drogo za preprodajo v Sloveniji nabavil v Italiji. A preden je soobtoženima Simonu Lucaju in Emiru Hasičiću uspelo drogo pripeljati v Slovenijo, so Kamenika 8. maja 2016 aretirali pri Milanu in mu v vozilu ob aretaciji zasegli skoraj 46,7 kilograma kokaina. Nadaljnja preiskava je pokazala, kdo je bil z drogo povezan. Lucaj in Hasičić bi kokain morala pripeljati v Slovenijo, naloga Amidžića je bila, da bi drogo prodajal naprej po Sloveniji. Četverica se je med seboj dogovarjala tako po telefonu kot tudi osebno.

​Potem ko so Kamenika aprila 2017 v Italiji obsodili na osem let zapora, se je lansko pomlad na celjskem sodišču pričelo še sojenje zoper Hasičića, Lucaja in Amidžića. Sojenje zoper slednjega je sodnica izločila iz zadeve iz zdravstvenih razlogov. Hasičić in Lucaj sta krivdo sprva zanikala, po poslušanih prisluhih in na dan, ko bi morali v italijanskih zaporih preko videokonference kot pričo zaslišati še Kamenika, pa sta krivdo za vpletenost v trgovanje z drogo priznala. Simon Lucaj je bil medtem že pravnomočno obsojen na tri leta in pol zapora ter stransko denarno kazen 10.000 evrov. Emirja Hasičića je sodišče prav tako pravnomočno obsodilo na tri leta zapora in stransko denarno kazen. Oba sta medtem kazen že prestala.