Večer Koroška
18.4.2019

Kakšna bo tokrat noč, ki ima prav posebno moč

Kakšna bo tokrat noč, ki ima prav posebno moč
Dobran Laznik Noč knjige v grajskem parku
Kultura

Tudi na Koroškem bodo na svetovni dan knjige, 23. aprila, (pro)slavili knjigo in branje. Noč knjige z več prireditvami - med njimi večerja in prenočevanje v Koroški osrednji knjižnici, branje o svobodi v grajskem parku na prostem, pomenkovanja z literarnimi gosti in o domači literaturi. Z lepimi presenečenji in pozornostmi.

Noč knjige, najbolj množična prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, bo že šesto leto zapored zaznamovala 23. april – svetovni dan knjige. V okviru projekta, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, bodo letos dogodki potekali v več kot sto krajih po Sloveniji in zamejstvu.

Tudi na Koroškem razni izvajalci prirejajo vrsto prireditev, omenjamo prireditve na Ravnah, Prevaljah in v Slovenj Gradcu, ki so prav posebej najavljene v sklopu Noči knjige. Potekale bodo tako točno 23. aprila, bodo pa tudi spremljevalni dogodki prej in pozneje. Med temi bo na primer že jutrišnja noč v Koroški osrednji knjižnici, kjer bo ob 20. uri na mladinskem oddelku potekala literarna delavnica za otroke z Majo Furman. V knjižnici bo tudi večerja, pol ure kasneje pa še KUL Ludek igralnica - Dobra igra v dobri družbi. Otroci, ki so se prijavili, bodo nato prebirali knjige in prespali v knjižnici.

23. aprila ob 17. uri bodo nato v knjižnici dogajanje povezali s stripom - ob zaključku stripovskega razpisa Zadnja priložnost ali Varujemo okolje, ko bo potekalo srečanje z ustvarjalcema stripa Ivan Cankar: Podobe iz življenja Zoranom Smiljaničem in dr. Blažem Vurnikom. Odprli bodo tudi razstavo stripovskih prispevkov ter podelili nagrade najboljšim. Tudi ponoči rastem s knjigo pa so dogodek v noči knjige naslovili v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu, kjer bodo gostili Suzano Tratnik, avtorico knjige Noben glas, in Urško Zupanc, bivšo dijakinjo Gimnazije Slovenj Gradec.

image
Zlatka Strgar Noč knjige v grajskem parku, ena od prireditev doslej pri hiški za knjige

Tradicionalno v noči knjige bo tudi druženje z Radmancami ob literaturi pri hiški za knjige v grajskem parku na Ravnah. Začelo se bo ob 17. uri, tema tokratnega prebiranja literature pa je Misliti svobodo. Gostje Radmanc, neformalnega prostovoljnega združenja, ki spodbuja branje, tudi na javnih mestih, bodo med drugim podžupan Raven Aljaž Verhovnik, častni občan Raven Maksimiljan Večko, občinska svetnika Jože Prednik in Milan Mrđenovič, županja Črne Romana Lesjak, pa tudi mlajši bralci, dijaki Gimnazije Ravne. Dobrodošli v parku so vsi, ki bi želeli brati, ali pa zgolj prisluhniti premislekom o več dimenzijah svobode, ene najvišjih vrednot. Z glasbo se bo priključila energična Dunja Vrhovnik, s plesom - prav posebnim svobodnim izrazom - pa Tea Kovše in Katja Vravnik. Na Prevaljah - v učilnici na prostem pri Osnovni šoli Franja Goloba - pa bodo 23. aprila ob 19. uri raziskovali literarne zaklade Prevaljčanov. Z branjem del domačinov se bodo poklonili tudi vpisu gibanja Bralna značka v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

​Več sto tisoč ljubiteljev knjig povezanih

Noč knjige je povsem nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne in raznolike lokalne prireditelje, ki samoiniciativno načrtujejo in izvajajo kulturne vsebine. Glavna nosilca projekta sta Založba Sanje in Javna agencija za knjigo RS. Lani je slovenska Noč knjige povezala več kot sto tisoč ljubiteljev knjige, in sicer na okoli tristo petdesetih dogodkih v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Na njih so se s knjigami, avtorji, glasbo, razstavami in drugimi dogodki, ki jih je spodbudila literatura, družili vsi – od najmlajših v vrtcih do najstarejših v domovih za ostarele. Knjigarne so kupce sprejemale do poznih ur ali kar vso noč in jim ponudile posebne popuste, nekatere knjižnice so spregledale zamudnino, organizirani so bili tudi številni knjižni bazarji in dobrodelna zbiranja knjig. Noč knjige nagovarja vse generacije bralcev, spodbuja dvig bralne kulture in pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi.

image
Zlatka STRGAR Branje je potovanje.