Urška Polanc
12.4.2019

Na Koroškem butični, ne masovni turizem

Na Koroškem butični, ne masovni turizem
Sašo Bizjak
Aktualno

Večerova javna razprava v Mežici je prinesla sklep, da je v turizmu veliko neizkoriščenega potenciala, staviti velja na aktivnosti v naravi in butično ponudbo.

O turizmu na Koroškem, tudi onkraj meje, so sinoči v Narodnem domu Mežica razpravljali nekdanji profesionalni kolesar Peter Paco Wrolich iz Kärnten Werbunga s sedežem v Celovcu, Boštjan Paradiž, direktor podjetja VABO, dr. Darja Komar iz Geoparka Karavanke, Anej Štrucl, gorski kolesar in organizator, in Tinca Vomer, ki nadaljuje družinsko tradicijo na kovačiji Pri Kovaču. Pogovor je vodil Večerov novinar Tomaž Ranc.

Kakovost produktov je nujna

Govorili so o zgledu Koroške na oni strani meje, torej v Avstriji, kjer podatki kažejo, da so v letu 2018 beležili kar 13,38 milijona prenočitev, kar pomeni 2,5-odstotno rast glede na leto prej. Wrolich je povedal, da so bile včasih številke še boljše, več je bilo prenočišč, nato pa so jih oškodovale poceni destinacije in poceni letalske karte v Turčijo in Španijo. So pa napredovali pri kakovosti turističnih produktov. Ljudje ne pridejo samo zaradi jezer, ampak zaradi kolesarstva, pohodništva in kulture. "En kamen za drugim in nastane lepa palača, nujno pa je treba držati kvaliteto," je povedal Wrolich.

image
Sašo Bizjak Udeleženci debate o turizmu Peter Paco Wrolich, Boštjan Paradiž, Darja Komar, Anej Štrucl, Tinca Vomer in voditelj Tomaž Ranc, Večerov novinar.

Stanje na slovenski strani meje je nekoliko drugačno, je dodal Paradiž, saj so lani na Koroškem ustvarili le odstotek vseh slovenskih prenočitev. "Na eni strani je alarmantno stanje, na drugi pa potencial." Da Koroška postaja prepoznavna regija z gorskim kolesarstvom, je povedal Štrucl in dodal: "Aktivnosti v naravi so tiste, ki nam lahko prinesejo več, ne masovni turizem, ampak butični."

Turiste zanima zgodba

Vomerjeva razmišlja, da v Dravski dolini od Radelj ob Dravi do Lovrenca ni prenočišča za kolesarje, ki potujejo po evropski kolesarski poti, ki poteka tik ob njihovi kovačiji, zato se turisti tam pogosto zadržijo. Dlje ostanejo, ko jih napotijo še k drugim turističnim ponudnikom.

image
Sašo Bizjak Prebujanje koroškega turističnega medveda.

Da je nujno povezovanje, so se nesporno strinjali udeleženci debate. Tovrstne prakse uporabljajo tudi čez mejo, kjer na trgu nastopajo z enotno znamko Kärnten Werbung. Da turiste zanima produkt, zgodba, to je tudi Dravska kolesarska pot, ki pa mora delovati kot celota na obeh straneh meje, so se strinjali. Paradiž kot rešitev vidi enotno trženje produktov v tujini. Komarjeva je dodala, da je prav to zgodba - Geoparka Karavanke, ki je delovna skupnost 14 občin, dveh partnerjev, v delovanje pa so vpete še druge organizacije. "Tujci ne bodo izbirali med občinami, ampak med Koroško in drugimi svetovnimi regijami. En sam ne more nič, če se povežemo, bo za vse dovolj," je bil konkreten Štrucl.