A. Č. K.
3.12.2019

Kako je kipec egipčanskega boga Ozirisa prišel v Slovenj Gradec

Kako je kipec egipčanskega boga Ozirisa prišel v Slovenj Gradec
arhiv KPM Kipec med restavriranjem.
Aktualno

O tem pa še o njegovi podobi in pomenu ter o novih možnostih za raziskave egipčanskih zbirk na Slovenskem boste več izvedeli drevi na Koroškem muzejskem večeru.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, vabi nocoj ob 18. uri v svoje prostore na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu na Koroški muzejski večer s predstavitvijo kovinskega kipca boga Ozirisa. Kot sporočajo, se redko zgodi, da je priložnost širši javnosti pokazati doslej še nepoznan egipčanski predmet, star dva tisoč let. Predstavili bodo namreč bronasti kipec boga Ozirisa, boga plodnosti, zemlje in vegetacije, ki ga hrani družina Fras. Jožica Fras bo obiskovalcem dogodka povedala, kako je kipec prišel v last njene družine. Dr. Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja pa bo, kot napovedujejo organizatorji, predstavil kipec, opisal potek raziskave in posege, ki so bili izvedeni na kipcu, ter ga primerjal z drugimi egipčanskimi predmeti iz Sokličeve zbirke.

image
arhiv KPM Kipec boga Ozirisa.

Podrobnosti o kipcu ne razkrivamo, izvedo naj jih obiskovalci Koroškega muzejskega večera iz "prve roke". Povemo le, da je kipec svojemu vnuku Jožetu Frasu leta 1972 kot poročno darilo izročila Adele-Etelke Varga iz Lendave. Kako je kipec postal last družine Varga, pa še ni znano; predvideva se, da je bil last nekega Juda, ki ga je Vargovi poklonil ali pa z njim odplačal svoje dolgove.

Poznavalec egipčanskih predmetov dr. Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja je povedal: "V Sokličevi zbirki sta že manjši bronasti kipec Ozirisa in večji leseni kip istega boga, ki ima atribute še dveh božanstev in ga poznamo z imenom Ptah-Sokar-Oziris. Zdaj je v muzeju na ogled še tretji Oziris. To je zelo lepo ohranjen primer v kalupu ulitega kipca iz bakrove zlitine, ki vsebuje veliko svinca in nekaj kositra. Ko so egipčanski mojstri kipec vzeli iz kalupa, so s finim orodjem obdelali vse detajle, predvsem obraz z umetno podolgovato brado in razkošno naglavno okrasje – božansko krono, imenovano atef. Rentgenski posnetek je pokazal, da je kipec ulit iz homogene zlitine in zelo kompakten, na slikah tudi ni videti anomalij."

Bog Oziris je v kipcu upodobljen v suvereni drži vladarja skrivnostnega kraljestva večnega življenja. Frelih je pojasnil, zakaj. "Oziris je bil bog zmagoslavja nad smrtjo, za verno ljudstvo pa je pomenil veliko upanje v posmrtno vstajenje. Njegova prisotnost je starim Egipčanom pomenila tudi stabilnost v naravnem ciklu poplavljanja reke Nil, ki je z Etiopskega višavja naplavila rodovitno prst in deželi omogočila kmetovanje z bogato letino poljskih pridelkov in ustrezno oskrbo s prehrano. Oziris je skozi tisočletno zgodovino Egipta ostal stalnica v božanskem panteonu, njegova vloga v posmrtnem kultu pa je pustila sledi tudi v drugih religijah po svetu."

image
arhiv KPM Kipec boga Ozirisa.

Kipec je bil dan v konserviranje in analizo, pri konservatorskih postopkih in pri različnih analizah so sodelovali: Gregor Kos, Slovenski etnografski muzej; dr. Eva Menart, Narodni muzej Slovenije; Sonja Perovšek, Narodni muzej Slovenije; in Janko Vodišek, Inštitut za metalne konstrukcije.

Bronasti kip Ozirisa, ki je bil več let anonimno v zasebni lasti, bo zdaj v muzeju na ogled v družbi štirih izvrstnih egipčanskih predmetov iz znamenite Sokličeve zbirke, sporočajo iz Koroškega pokrajinskega muzeja. Že leta 2014 so predmete predstavili na veliki občasni razstavi Magija amuletov, ki je bila na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Istega leta so tudi v Slovenj Gradcu predstavili nove egipčanske muzejske eksponate in izdali posebno publikacijo, še dodajajo.