Petra Lesjak Tušek
9.9.2019

Jazz bo odzvanjal v osrčju Koroške

Jazz bo odzvanjal v osrčju Koroške
Nika Hölcl Praper Vid Jamnik, koroški vibrafonist, se bo predstavil v Ljubljani na uradnem odprtju 15. FSJ.
Kultura

S fotografsko razstavo, predstavitvijo Jazzopisa in koncertom vibrafonista Vida Jamnika se Festival slovenskega jazza nocoj začne v Ljubljani, osrednji del se bo odvil na Ravnah. 

Ravne na Koroškem so ob rednem abonmaju jazza postale že uveljavljeno prizorišče festivala slovenskega jazza (FSJ), katerega 15. izdaja je tokrat pred vrati nekoliko prej, kot je bilo običajno. Prva stopnica do jazzovskih vrat bo nocojšnji uradni začetek FSJ v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Tam bo fotografinja Nika Hölcl Praper, ki že leta odlično dokumentira koncerte v okviru Jazza Ravne, razstavila svoje fotografije, ki jih bo nato do osrednjega dogajanja preselila v ravenski Kompleks. Ponedeljkovo odprtje FSJ bo pospremljeno še s predstavitvijo Jazzopisa, revije o jazzu, in bo seveda zaznamovano tudi z glasbo - na vibrafonu bo soliral v New Yorku živeči koroški vibrafonist Vid Jamnik. 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih, skupaj 23 dogodkov, dvanajst koncertov, dva dneva delavnic, tri razstave, dve projekciji lastnih filmov - vse to bo v paketu 15. FSJ, poudarjajo v kulturnem društvu Drugi zvoki, ki so ob Jazzovskem društvu glavni organizator. Glavnina dogajanja se bo odvrtela na Ravnah od 17. do 21. septembra.

Številne izvajalce iz Slovenije in tujine sta do zdaj glavna akterja jazzovskega dogajanja na Ravnah Robi Jamnik in Franc Kokal pripeljala na Ravne, s čimer sta mestu in regiji vtisnila poseben, prepoznaven pečat. Kar ob utečenosti programa najbolj izpostavljata, je pomen, da so v teh letih vzpostavili široko mrežo vpetih tako v pripravo kot spremljanje programa - in prav ta utrip neke drugačne kulturne skupnosti, vpetosti in povezav vidita kot ključnega. Veliko je prostovoljnega, angažiranega dela, največ sloni na entuziazmu, a hkrati uspevajo ohranjati kakovost programa.

image
Nika Hölcl Praper Ena od fotografij, ki jo bo Nika Hölcl Praper razstavila na 15. FSJ

Ponudba dogajanja v osrednjem delu bo raznolika. Celo mesto Ravne bo prežeto z zvoki jazza, dogodki bodo potekali strnjeno na več prizoriščih. Najprej v Koroški osrednji knjižnici, kjer bodo v torek, 17. septembra, odprli razstavo Iz-bor Iztoka Zupana, sledil bo solo koncert Gala Furlana, instrumentalista in bobnarja. Tudi šola jazza, ki so jo vpeljali na Ravnah, daje rezultate - in prav ta del, približanje jazza mladim, tudi na FSJ ne bo umanjkal. Festivalska sreda bo namreč posebej namenjena mladim. V Kulturnem centru bo zasedba Stick Control (Bruno Domiter – bobni, Marko Furek – bas, Dmitrij Averjanov – vibrafon, Grega Gorenšek – marimba) otrokom iz vrtca ter osnovnošolcem predstavljala glasbo skozi dva dogodka: Jazz ne grize in Od klasike do jazza.

Festivalsko dogajanje se bo v nadaljevanju selilo na več lokacij, med drugim v štauharijo Koroškega pokrajinskega muzeja, kjer bodo vrteli animirani film Guštarija. Programsko bogata bosta predvsem petek in sobota, 20. in 21. september. Med nastopajočimi bodo Boštjan Simon, ki se bo predstavil s ploščo iz avtorskih kompozicij, imenovano There Be Monsters, trio Zlatka Kaučiča, ob koncu pa, po glasbi na mestni tržnici in v cerkvi sv. Egidija, bodo še trije odlični koncerti v mladinskem kulturnem centru Kompleks: Vollmaier igra Laibach (Sašo Vollmaier, ki kot pianist in skladatelj sodeluje pri gledaliških in plesnih predstavah po vsej Evropi), Mario Vavti z zasedbo (z avtorskim prvencem Ride The Slide je poleg pozavne privzel še elektroniko, s katero v majhni, klasični zasedbi tria doseže dodatno igrivost in dinamičnost), na odru se mu bosta pridružila še Stefan Thaler na basu in Harry Tanschek na bobnih. Sklepni bo nastop Goran Bojčevski Kvinteta.

Vstop na večino festivalskih dogodkov bo prost, FSJ so podprli občina, ministrstvo za kulturo, projekt pa je sofinanciran tudi iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Jazz ne grize