Urška Polanc
25.3.2020

Janja Garnbret je ob preložitvi olimpijskih iger žalostna, a "prišla je pač večja stvar"

Janja Garnbret je ob preložitvi olimpijskih iger žalostna, a "prišla je pač večja stvar"
Anže Malovrh Janja Garnbret 
Šport

Kaj na preložitev največjega letošnjega športnega dogodka na svetu pravi športna plezalka Janja Garnbret, ki bi letos prvič nastopila.

"Ni bilo nepričakovano, da bodo olimpijske igre prestavljene. Po eni strani sem žalostna in razočarana, saj sem si poleti res želela svojega prvega nastopa na njih, bile so tudi glavni cilj sezone, a po drugi podpiram odločitev olimpijskega komiteja. V tej krizi je to edina prava rešitev. Prišla je pač ena večja stvar, zato je zdravje na prvem mestu. Občutim tudi nekakšno olajšanje, da bodo igre drugo leto, da lahko v prvi vrsti ohranjamo zdravje. Cilj pa še vedno ostaja en - olimpijske igre -, četudi bodo naslednje leto," je povedala Janja Garnbret, doma iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. Da bo nadaljevala s treningi, poskusila ohraniti formo, je dejala športna plezalka, ki se ji plan sicer nekoliko spremenil, a se bo tudi zato še posebej potrudila. "Rada treniram, pripravljala se bom še naprej, tako bom poskusila biti takrat v najboljši formi. Trenutno skorajda cel svet ne more trenirati, zato ne bi bilo pravično, da bi olimpijske igre bile. Tudi kvalifikacije se še niso zaključile," je dodala. 

 "Zdaj so res čudni časi, dnevi so drugačni, vedno sem bila navajena, da sem bila pozimi doma in trenirala, spomladi (aprila, maja) pa začela potovati in tekmovati. Ne spomnim se sezone, da ne bi tekmovala, vedno sem bila v tem hitrem ritmu," razmišlja Garnbretova, ki je vesela, da sta s svojim fantom Domnom Škoficem, prav tako športnim plezalcem, začela graditi svojo plezalno steno. "V tem času sva lahko zgradila vsaj en del stene, na katerem lahko sedaj treniram vsaj malo za občutek. Dobro je, da lahko ohranjaš občutek na steni. Treningi seveda ne morejo biti taki, kot bi si želela, poskušava z drugimi vajami, ohranjava svojo formo. Zdaj je čas za preventivne vaje pred poškodbami, stretching, jogo, visenje na malih oprimkih ipd. Stvari so se sedaj malo umirile, malo več časa je za vse, so dolgočasni dnevi, ko si navajen hitrega ritma, a zdaj je zdravje na prvem mestu, da se rešimo tega virusa, da bomo potem lahko spet brez skrbi plezali," razmišlja.