Petra Lesjak Tušek
13.8.2019

Intimna zgodba Bronje Žakelj je del vseh nas, predstaviti jo v Črni ji je bilo v veselje

Intimna zgodba Bronje Žakelj je del vseh nas, predstaviti jo v Črni ji je bilo v veselje
Petra Lesjak Tušek Bronja Žakelj, literarni večer v Črni
Kultura

Topel ponedeljkov literarni večer z avtorico romana Belo se pere na devetdeset v polni dvorani črnjanskega kulturnega doma.

Ganljiv, prijaznih in toplih čustev poln je bil v Črni ponedeljkov literarni večer z Bronjo Žakelj, avtorico romana Belo se pere ne devetdeset, ki je prejel letošnjega Kresnika in po katerem bralci in bralke še naprej posegajo v izjemno velikem številu - v knjižnicah so čakalne vrste za izposojo dolge, v vsaki knjigarni pa romana nimajo več na zalogi oziroma si morajo knjigarne knjige glede na povpraševanje izmenjevati za prodajo.  

Številčno so se odzvali Korošci tudi na obisk pisateljice, ki je v Črno skočila med svojim dopustom, na sploh pa je kraj obiskala drugič, prvič pred leti še kot smučarka. Če je bil njen tedanji vtis v Črni slab, kot se je pošalila - Črnjanka smučarka Katjuša Pušnik jo je namreč na smučarski tekmi na domačem smučišču prepričljivo prehitela, potem ko je bila tudi pot do Črne med vijugami pospremljena s slabostjo - bo zdaj, po lepem večeru, v katerem so obiskovalci še posebej ob podpisovanju knjige podelili tudi osebne življenjske zgodbe - zagotovo drugačen, pozitiven.

Bronja Žakelj je v odkritem pogovoru z Vesno Burjak odstirala plasti avtobiografskega romana, ki je v njej zorel vse od mladosti, ko je izgubila mamo, nato pa še brata Roka. Oba je imela neizmerno rada, ob njunih smrtih se je v njej naselila globoka praznina. Pripovedovala je o bolečini, neodžalovanem in podcenjenem otroškem žalovanju, o odnosu z očetom, ki je bil in je še vedno zapleten, hkrati pa pomemben za izid njenega prvenca. Iskreno je govorila tudi o raku, bolezni, s katero se je spopadala dvakrat, ter o moči in šibkosti, zavedanju in sprejemanju dejstva, da bitke z boleznijo ne bi nujno dobila, če raka ne bi sprejela in prenesla. O lastni resnici, pravici, da smo odkriti pred sabo in drugimi, o medsebojnih odnosih je govorila pred publiko, s katero tako tudi na predstavitvah knjige deli svoje življenje in se pri tem dobro počuti. O svoji hčerki Katjuši in sinu Matiji, ki za razliko od sestre ni bralec, temveč bi si raje ogledal film in bo počakal nanj, je pripovedovala.

"Knjiga živi svoje življenje, med nama se je vzpostavila distanca. Intimna zgodba je del vseh nas, del družbenega diskurza, predstavljati jo mi je samo v veselje," je dejala ob vprašanju o morebitni zadregi pred tem, da njeno zasebnost pozna že domala cela Slovenija. Rada deli vsebino z bralci tudi ob literarnih druženjih, ki se še naprej vrstijo. Hkrati je njena najlepša izkušnja prav pisanje v samoti, zato si želi še pisati. Roman, ki je izšel pri založbi Beletrina, bo kmalu preveden v italijanščino.