Urška Polanc
30.1.2020

(INTERVJU) Marko Šuler v Dravogradu ne bo predsednik s kravato

(INTERVJU) Marko Šuler v Dravogradu ne bo predsednik s kravato
Igor Napast Ko je sklenil kariero nogometaša, je napovedal, da se umika iz nogometnih vod, a Dravograjčani so bili dovolj vztrajni.
Šport

Nekdanji nogometaš Maribora se je po 20-letni karieri želel umakniti iz nogometnih vod, a so ga v Dravogradu prepričali, da prevzame mesto predsednika koroškega drugoligaša.

Na nedavni skupščini koroškega drugoligaša NK Koroška Dravograd so za novega predsednika imenovali nogometaša, ki je nazadnje igral za Maribor, bil je tudi član slovenske reprezentance in se dokazal v tujini, med drugim pri belgijskem Gentu. V svoji uspešni nogometni karieri je igral tudi za ta koroški klub. Za slovensko reprezentanco je zabeležil 39 nastopov in dosegel tri gole. Dravograjčani so sicer trenutno z devetimi točkami na repu lestvice II. SNL.

Lani, 1. junija, ko ste sklenili nogometno kariero, ste dejali, da se ne boste več aktivno vključevali v nogomet. Zakaj sprememba, kaj vas je prepričalo?

"Imaš neke plane, a zgodba se hitro obrne, dosti tega je v karieri. Tudi s končanjem kariere smo vlekli, načrt je bil, da odigram še eno sezono, a se potem tudi zdravstveno ni izšlo. Ideja je bila, da se po 20 letih vpetosti v šport, ki terja svoj davek, umaknem. Je pa res, da sem bil pri ljudeh, vpetih v dravograjski klub, na tapeti dolgo časa. Ko nekdo toliko časa vztraja, predvsem pa, ko gre za domači klub, ki ga poznaš, kjer si sam preživljal lepo obdobje, je fer in korektno, da pri stvareh, kjer lahko, naprej peljemo neko zgodbo. Prepričali so me z zanimivim projektom, ko gre za skoraj 200 otrok. Ni mi dalo miru, da bi gledal samo na svoje plane, interese. Rekel sem si: Prav, gremo v to. Upravnemu odboru se je pridružilo nekaj novih imen. Dravograd je bil, je in bo center koroškega nogometa po tradiciji, uspehih. Do zdaj najbolj konstantno peljejo neko zgodbo, kjer se otroci razvijajo. Vem, kaj je meni dal šport, v kakšnem duhu sem odraščal, šport ni samo, da ti uspe, ampak te odpre kot človeka, da razmišljaš drugače. Da ni samo tekmovalni naboj, ampak otroke pripravljaš na življenje, da imajo neke norme, vrednote, ki so pomembne v vseh panogah."

image
Andrej Petelinšek

Po tem sledijo tudi uspehi.

"Da, uspehi dolgoročno pridejo sami. Sam stvari ne delam na kratek rok, saj sem v življenju opazil, da je veliko stvari, ki so najprej mikavne, a ne dolgoročno. Tudi zato je Dravograd vodilni klub na Koroškem, ker dela na daljši rok. Starši tega večkrat ne razumejo in so jim mogoče drugi projekti bolj zanimivi, a treba je razmišljati, kam lahko prideš dolgoročno. V mlajših selekcijah je bolj pomembna vzgoja otrok, poskušamo peljati mešanico obojega. Ni poanta, da fant eno leto igra 30 tekem, nato pa nas zapusti, rasti mora skozi vse selekcije. V športu so velika nihanja. Njegov razvoj želimo razširiti skozi vse selekcije, le tako mu kasneje lahko uspe, da mogoče zaigra v tujini, za reprezentanco. Vemo, koliko takih zgodb je Dravograd že spisal, v tem duhu bomo nadaljevali."

Kakšen predsednik boste? Samo na papirju ali se boste aktivno vključevali v delo?

"Ne bom tako klasičen predsednik, dosti bom na igrišču. Skušal bom peljati to vlogo naprej, ki ne bo klasična, v smislu, da je nekdo samo v kravati, ampak bom poskušal biti čim bolj aktiven, da fantom omogočimo dobre pogoje. Tudi infrastrukturno smo vodilni na Koroškem. Vse skupaj bomo skušali spraviti še na višji nivo."

image
Andrej Petelinšek

Ob nastopu v drugi ligi je bilo jasno, da je to za Dravograd velik zalogaj, da ne bo lahko, a vendar - po polovici sezone dno lestvice, medtem ko se Fužinar, drugi koroški drugoligaš, bori za vrh.

"Dolgoročni načrt je bil, da Dravograd nastopi v drugi ligi. Mogoče so ga dosegli nekoliko predčasno, večino z domačim kadrom, a ne bomo rekli, da ni bilo planirano. Ni pa nobene škode, za domače fante je poučno, da se kalijo v drugi ligi, ki je letos izredno močna. Je primerljiva s prvo ligo. Pet, šest tekem je bilo zagotovo na nivoju prve. Izkušnje so neprecenljive, delamo na tem, da bi ostali v drugi ligi, a če izpademo, ne bo nobene tragedije. Naš plan je dolgoročen, cilj je, da kadeti, mladinci, pridejo do prve lige. Ne samo tako, da se to slučajno zgodi, poanta je, da nastane struktura, ki bo ostala, to zadržala.

Res je, da se mladost malo pozna pri rezultatih članov. Dosti tekem sem si ogledal, malo so padli pod vtis slabih rezultatov. Mladi se težje poberejo. Drugače pa so konkurenčni, rezultat ne kaže dejanskega stanja."

Pripravljalna tekma, v kateri je Maribor Dravograjčane porazili z 18:0, je bila dovolj zgovorna, verjetno ste jo pozorno spremljali. Kakšna je zdaj klima med igralci, tudi ob vašem prihodu in menjavi upravnega odbora?

"Da, sem jo spremljal. Dravograd je par dni prej z novim trenerjem začel priprave, Maribor pa je bil že 14 dni v pogonu. Poraz je bil previsok, tu ni dileme, je bila pa razlika res očitna. Je bil pa to tudi eden od pogojev, da smo šli zraven, z izkušnjami in delom. V Žigo Kljajiča, novega trenerja članskega moštva, verjamemo, ker znanje ima, upam, da mu bodo fantje sledili, sprejeli kakšno pomoč. Tekma z Mariborom je bila pokazatelj, da je treba ogromno delati, a ne bojimo se izzivov. Dravograd bo v drugem delu sezone drugačen, tudi rezultatsko, nismo vrgli puške v koruzo. Za zdaj sem zadovoljen, upam, da bodo ljudje prepoznali, da na koncu gre za nogomet, otroke, vloženega je veliko prostovoljnega dela, ni finančne koristi. Ogromno dela so že vložili, da smo zdaj v klubu, ki ima zdrave temelje. Tudi zato me je ta zgodba pritegnila, je pa zdaj ključno, kako bomo vse skupaj peljali naprej, kluba si brez prejšnjega vodstva, ki bo z nami tudi v prihodnje, ne predstavljam."

image
Sašo Bizjak Za Slovenijo je Korošec odigral 39 tekem.

Vaš predhodnik Boštjan Damiš je dejal, da nogometaši v Dravogradu dobijo vso potrebno podporo, a o profesionalizmu v klubu ne morete razmišljati. So okrepitve Dravograda še vedno izključno koroški nogometaši?

"Absolutno, na koroško gospodarstvo apeliram, da ponudijo večjo pomoč, gospodarstvo je namreč v vzponu. So časi, ko absolutno potrebujemo pomoč, že v slovenskem športu, kaj šele koroškem, prisotno je pomanjkanje vlaganj v šport tudi s strani države. Vemo pa, kakšni ambasadorji so športniki, Sloveniji delajo največjo reklamo, prednjači nogomet. Naša ideja je tudi združiti Koroško, z Dravogradom kot vodilnim, vrata so odprta vsem, ki so željni sodelovanja. Baza ni tako velika kot v drugih regijah, združevanje je pogoj. Strategija bo ostala ista. Ne moremo si privoščiti tujih igralcev, niti tega nočemo, razen na mestih, kjer druge alternative ni. Upe polagamo v domače fante, tu je tudi kvaliteta."