Tomaž Ranc
25.3.2020

(INTERVJU) Branko Meh: "Stanje kritično, a ukrepi v pravo smer"

(INTERVJU) Branko Meh: "Stanje kritično, a ukrepi v pravo smer"
Robert Balen Branko Meh je zadovoljen, kako bo država pomagala samozaposlenim: ”Prvi smo opozarjali na to najbolj ranljivo skupino.” 
Slovenija

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je zadovoljen s predlaganimi ukrepi vlade: "Upam, da bodo tudi prihodnji v prid državljanom in obrtnikom ter podjetnikom".

V kakšnih razmerah so trenutno obrtniki, kaj vam poročajo iz vseh 62 območnih zbornic po Sloveniji?

"Številni se te dni obračajo name in na zbornico z vprašanji, kako ravnati in kako je s temi ukrepi, ki jih sprejema vlada. V teh razmerah je slovensko gospodarstvo res v zelo slabi kondiciji glede na to, da je vlada z odlokom prepovedala nekatere dejavnosti, pa je še toliko slabše. Sporočajo mi, če ne moremo delati, preprosto nimamo od kod vzeti, da bi lahko plačevali zaposlene ali tudi del zaposlenih. Stanje je kritično."

Katera področja obrti in podjetništva so najbolj na udaru?

"Skoraj vsa, razen trgovin, ki so odprte. Številni obrtniki in podjetniki lahko delajo samo še za podjetja, ker za individualne stranke zaradi odloka ne smejo. Nekatera podjetja ne morejo funkcionirati zaradi repromateriala, druga zaradi odloka države, tretja pa tudi, ker so njihovi naročniki ustavili proizvodnjo kot na primer Gorenje, na katero je vezano veliko kooperantov."

Moram reči, da sem presenečen, da nam je vlada prisluhnila in šla naproti

Ko sva se zjutraj dogovarjala za intervju, ste omenili klice vulkanizerjev, mizarjev, tudi vi ste v osnovi mizar in imate doma delavnico, cvetličarjev ..., ki ne smejo delati za posamezne naročnike, podjetja pa seveda ne naročajo njihovih storitev.

"Tako, saj so mnoga podjetja tako ali tako zaprta. Vulkanizerji lahko na primer montirajo gume le za poslovne subjekte, službena osebna vozila ali tovornjake, fizičnim osebam pa ne, pa je to njihov ključni čas v letu, ko imajo največ dela."

Kaj pa če se navadnemu smrtniku na vozilu predre guma?

"To pa lahko naredijo, v tem primeru lahko opravijo storitev. Se pa vulkanizerji pritožujejo, da nekatere avtomehanične delavnice lahko delajo, kar da je kontradiktorno."

Koliko obrtnikov ta hip v Sloveniji sploh dela?

"Težko dam natančen podatek, verjetno pa zelo malo, ker lahko delajo po večini samo za podjetja. Saj avtoserviserji verjetno enako. Malo gospodarstvo je ta hip zelo omejeno, še tisti, ki delajo, delajo z minimalno kapaciteto."

Spremljali ste tiskovno konferenco vlade, tudi vašega velenjskega someščana Mateja Lahovnika, kako komentirate najnovejše ukrepe za blažitev posledic epidemije?

"Moram reči, da sem presenečen, da nam je vlada prisluhnila in šla naproti, ukrepi gredo v pravo smer za vse in tudi za samozaposlene, da jim bo prispevke in davke plačala država in jim namenila 70 odstotkov minimalne plače za osnovno preživetje. To se nam zdi v redu, prvi smo opozarjali na to najbolj ranljivo skupino. Tudi drugi predlogi so dobri, razen pri čakanju na delo na domu, ko bo 80 odstotkov plačala država, 20 pa delodajalec oziroma podjetje. Kajti - kot nenehno ponavljam - če nič ne ustvarjaš, tudi nič ne moreš dati. Tudi 20 odstotkov nimaš od kod vzeti, se pravi, da bi morali jemati kredit. Slovenski obrtniki nimajo neke rezerve, da bi izplačevali teh 20 odstotkov."

Bi se morali pri ukrepih zgledovati po fleksibilnejših oblikah, denimo kot v Avstriji, ki daje možnost skrajšanega delovnega časa, da delaš dva ali tri dni, in podobno?

"Ukrepi, ki smo jih slišali od vlade, že gredo v smeri avstrijskih in nemških in gredo v pravo smer. Kolikor sem razumel na tiskovni konferenci, tudi niso še vsi, ampak se bodo še nadaljevali. Upam, da v prid državljanom in obrtnikom ter podjetnikom."

Tudi 20 odstotkov nimaš od kod vzeti, se pravi, da bi morali jemati kredit

Ljudje, četudi doma, potrebujejo nujne storitve. Kje vidite še kaj manevrskega prostora, rezerve za delo, za biznis, za posel v teh omejenih razmerah?

"Nekatere dejavnosti preprosto morajo funkcionirati, živila, peki, zdravstvo in dostop do zdravil, ta podjetja morajo delati, pa tudi kmete je treba podpreti. Krepiti moramo samooskrbo, zanesimo se na domačo hrano, zdaj se je pokazalo, kako pomembna je samooskrba v državi."

Bi se lahko vaši člani, ki imajo določena znanja in veščine, a ta hip ne morejo delovati, vključili v kmetijsko proizvodnjo?

"Seveda, država tega ne omejuje, tisti, ki imajo možnost, se lahko preusmerijo, tako kot so tekstilci začeli izdelovati maske, ki jih močno primanjkuje. Sodelujemo in vse nagovarjamo k sodelovanju. Podjetje iz Maribora nam dobavlja maske, da lahko servisiramo malo gospodarstvo: mesarje, živilce ... Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in njenim predsednikom Boštjanom Gorjupom smo apelirali, da pridemo do mask in da podjetja viške mask dajo na razpolago zdravstvenemu osebju, tako so

jih zdravstvu prispevali na primer avtoličarji."

Še vidite kje nišo, kjer bi lahko pomagali vašim obrtnikom?

"Ravno zdaj bom poklical ministra Počivalška glede vrtnarjev in cvetličarjev. Zdaj je sezona rož in sadik, ki pa se zaradi odloka lahko prodajajo samo v svojih vrtnarijah, prej pa so nekateri prodajali tudi na tržnicah ali pred BTC-jem. Zdaj imajo kar nekaj deset tisoč evrov škode, če se to ne bo spremenilo. Ne vem, zakaj ne bi smeli prodajati rož, če lahko prodajajo jajca, krompir in solato."

Pa še kakšne sadike, saj je čas sajenja ...

"Točno, časa imajo ljudje zdaj več, ravno prej pa me je predsednik sekcije cvetličarjev obvestil tudi, da je prišlo že tako daleč, da pokojnike pokopavajo brez ene same rože."