Petra Lesjak Tušek
15.12.2018

Instagram "modelke" nikoli ne gredo na olimpijske igre

Instagram "modelke" nikoli ne gredo na olimpijske igre
Petra Lesjak Tušek Sara Isakovič med plavalci na Gimnaziji Ravne.
Šport

Sara Isaković, nosilka srebrnega olimpijskega odličja iz Pekinga 2008, med plavalci Plavalnega kluba Fužinar na Gimnaziji Ravne. "Ko te ni strah pred tekmo, je to dan, ko lahko nehaš plavati," je dejala mladim športnikom. Ocenila je tudi, da je v prevladujoči slovenski negativni klimi potrebne toliko več osebne pozitivne motivacije.

Plavalka Sara Isaković, ki je pred desetletjem osvojila srebrno olimpijsko medaljo v Pekingu, je danes preživela popoldne s plavalkami in plavalci Plavalnega kluba Fužinar na Ravnah, ki jim je predstavljala predvsem psihološko pot priprav za vrhunske dosežke. Svoj način treninga, ki je skupen rezultat izkušenj s plavanjem kot tudi študija psihologije, je natančneje razdelala tudi v knjigi Between 2 Lanes - Mental training. Zaenkrat so napotki za psihološke priprave na tekme v knjigi na voljo v angleškem jeziku, s katerim tudi lažje doseže plavalce v drugih državah, med drugim denimo sodeluje z dansko reprezentanco. Njena želja pa je tudi pomagati in sodelovati s čim več domačimi plavalci in trenerji, ki bi v njenem načinu dela prepoznali pot do vrhunskih dosežkov.

Izpostavljala je, da ugotovitev "vse je v glavi" nikakor ni le floskula, ampak dejansko drži, pri čemer je pojasnjevala tudi principe in orodja za obvladovanje misli in čustev ter za osredotočanje na cilj, za fokus, samozavest, prevzemanje odgovornosti za svoje odločitve ne glede na vlogo trenerjev. "Glava je športnik, telo je samo sredstvo," je izpostavila pozitivno naravnana športnica in poudarjala, da je pot vedno težka, da je nenehno treba "borbati". Trening za možgane je vsaj toliko pomemben kot fizični trening za mišice, hkrati pa je, kot je poudarjala, sama tako na treninge kot tekme vselej pristopala na način, da je iztisnila iz sebe svoj maksimum. Vse je stvar odločitve in prevzemanja odgovornosti, je polagala mladim športnikom na srce. Dotaknila se je širšega okolja, ki je v Sloveniji prej kot stimulativno, saj pogosto prevladuje negativa - tudi zato je napor za motivacijo toliko večji, ni pa nemogoč, da se prebijati ustaljene okvirje razmišljanja, če se zato zavestno odločiš. Področje psihološke priprave in psihologije na sploh je v Sloveniji še vedno zapostavljeno, tudi trenerji imajo v tem pogledu še rezerve.

Negativne misli in trema so vselej del tekem, a se jih je treba naučiti obvladovati - ter povezati vse, od dihanja do kontrole misli. "Ko te ni strah pred tekmo, je to dan, ko lahko nehaš plavati," je poudarila. "Če hočeš biti pravi šampion, je treba imeti glavo na pravem mestu, sicer se telo ne bo podredilo," je dejala. Dekletom, sploh ker je v današnji družbi opaznejša slabša samopodoba pri mladih, pa je še posebej namenila besede spodbude, da naj bodo zadovoljne s sabo, kakršne so, tudi kot športnice. Tako je ugotovila: "Instagram 'modelke' nikoli ne gredo na olimpijske igre."