Darja Lukman Žunec
19.6.2019

Inovativno podjetje HighFly: Ko hobi postane strasten biznis

Inovativno podjetje HighFly: Ko hobi postane strasten biznis
Arhiv Podjetja Highfly Barbara Zadravec in David Vuković z elektično desko nad Bohinjskim jezerom navdušujeta.
Aktualno

Iz navdušenja nad kajtanjem na vodi, a da bi postala pri tem neodvisna od vetra ter za povrh varovala okolje čudovitih slovenskih jezer, sta izumila električno desko in jo poimenovala Flying Rodeo.

Na nedavni pode​litvi priznanj za najboljše inovacije v podravski regiji je Štajerska gospodarska zbornica zlato priznanje namenila podjetju Davida Vukovića in Barbare Zadravec, Highfly, d.o.o., iz Središča ob Dravi. Prejela sta ga za električno desko Flying Rodeo, ki se dvigne nad gladino vode. Kot pripoveduje Barbara Zadravec, študentka podjetništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, izhajajo inovativne zamisli iz njunega skupnega hobija: "Ljubitelja zmajarstva na vodi sva že dolgo in pogosto sva hodila na Neretvo lovit veter in valove. Ko sva pred kakimi petimi leti videla inovativno različico kajta s krili, je nastala zamisel, da bi sama naredila kaj novega, kar ne bi bilo več odvisno od pogona na veter. Ker je bil omenjeni izdelek s krili drag, je David uspešno preizkusil svoje zamisli in videl, da bo šlo. Rešitvi na električni pogon je botrovalo dejstvo, da je pri nas le redko mogoče kajtati, saj je vedno premalo vetra. Domislil se je mehanizma s propelerjem in elektromotorjem, ki deski omogoča, da se iz vode vzdigne brez pomoči vetra in brez padala. Tri deske je na tak način naredil sam in ugotovil, da stvar deluje."

image
Darja Lukman Žunec Podjetje HighFly že ima lastno sodobno in zmogljivo CNC-napravo.
 

Leto dni za inovacije

David Vuković, inženir mehatronike, je nadaljeval izpopolnitve, ki omogočajo, da z desko lebdiš nad vodo, ne glede na veter, kar je njeno uporabnost razširilo na domala vse leto. Vuković: "Prednost je, da za vožnjo potrebuješ 60 odstotkov manj energije, saj je upor v zraku nižji od tistega v vodi. Hkrati ne povzročaš valov in spodjedanja obal jezer, ni emisij v zrak in tudi ne hrupa. Tako lahko številna prečudovita slovenska jezera uporabljamo, ne da bi to imelo slab vpliv na okolje."

Da sta naletela na tržno nišo in sta prva v svetu, jima je bilo takoj jasno, saj so bili prvi odzivi na vse, kar sta o plovilu objavila na družabnih omrežjih, navdušujoči. David Vuković je v delovanje deske vlagal dve leti po skoraj 24 ur na dan, saj je bil v času razvoja izdelka še zaposlen v Tehnološkem centru v Središču ob Dravi: "Ko sem začel iskati rešitve, ni bilo na tržišču sploh nič podobnega, tudi na Googlu nisem nič našel, sam sem moral razviti kakih 150 elementov. Kar je pomenilo, da sem ob naporni službi, kjer sem delal po devet do deset ur, nadaljeval še tudi po devet ur na projektu." Z Barbaro sta tudi po nekajkrat na dan šla do gramoznice v Obrežu, da sta sproti preverjala rešitve. Naporna kombinacija je Davida Vukovića pripeljala na rob izgorelosti, a ko je videl, da prototip deluje, saj je uspešno razvil motorni sistem, desko, krmilje, vse komponente na deski in propeler, je spoznal, da je izdelek izredno tržno zanimiv.

image
Darja Lukman Žunec David Vuković in Barbara Zadravec, ponosna mlada inovatorja in podjetnika 

Odločilni trenutek

Takrat sta se morala odločiti, pravi Barbara Zadravec: "Vedela sva, da gre za nekaj velikega. Prelomna je bila odločitev, da ustanoviva podjetje, pri čemer sva zaprosila za nepovratni denar za zagon podjetja z inovativno zamislijo pri Slovenskem podjetniškem skladu preko Tovarne podjemov Maribor. Šla sva na delavnico in videla, da morava iti na vse ali nič." Po skoraj šestih letih dela v prejšnji službi je David Vuković dal odpoved in vložil vse svoje prihranke, ki si jih je ustvaril takoj po študiju kot elektromonter v Angliji in Avstriji. Dvajset tisoč evrov je vložil v razvoj izdelka, še trinajst tisoč za zagon podjetja: "Je bil kar hud zalogaj, šli so vsi moji prihranki."

Cilj: inovativno tehnološko podjetje 
David Vuković na vprašanje o načrtih odvrne, da je prvi cilj zmožnost izdelati 10 do 20 celotnih plovil na mesec, za kar bi nujno morala zaposliti vsaj enega delavca z znanji elektrotehnike in strojništva, ki pa ga ni lahko najti. Njegov dolgoročni cilj pa je ustvariti tehnološko inovativno podjetje, ki se bo z okoli 20 zaposlenimi smelo lotevalo novih izzivov z najsodobnejšimi stroji in bo delalo tudi za druga podjetja. A zagotovo bosta ostala pri svoji prvi ljubezni - izdelavi različnih vodnih plovil.

Za pomoč pri ustanovitvi sta hvaležna Tovarni podjemov Maribor, predvsem mentorju Juretu Vrhovniku, ki ju vodi. Pomembno jima je pri najetju 120 kvadratov proizvodnih prostorov v Pušencih pomagal tudi ormoški podjetniški inkubator. Ko sta februarja 2017 odprla podjetje in kupila 80 tisočakov vreden CNC-stroj, pripovedujeta, sta imela obetaven prototip, a še ničesar, kar bi lahko takoj prodajala. Številni pogoji za končni izdelek, ki naj bi ga na tržišče dala februarja 2020, so doprinesli k odločitvi, da bosta do takrat poskušala kaj zaslužiti s tem, kar že imata.

Drznost ju je rešila

"Končni izdelek sva razstavila na več tržno zanimivih delov, ki so v celoti moja inovacija. Deske, ki jih že imava, pa sva ponudila v najem in za učenje vsem, ki si tega želijo. Kar je v najinem interesu, saj se ljudje z najino pomočjo naučijo ravnati s plovilom. Hkrati po dobre pol ure učenja sledi čudovito doživetje. Odkar to od konca lanskega poletja počneva, še nisva imela nikogar - prihajajo od vsepovsod, denimo tudi iz Švice, ki ne bi bil popolnoma navdušen," razloži Barbara Zadravec.Tudi drugi del rešitve, prodaja posameznih delov po naročilu, se je bliskovito razcvetel.

"Vse, kar je bilo za naju predvsem izhod v sili, se je na koncu pokazalo kot najboljša poslovna priložnost," povzame Zadravčeva. Vuković doda, da sta za posamezne dele že podpisala pogodbe z dvema velikima partnerjema: "Trenutno imava večje kupce v Nemčiji, kamor mesečno dobaviva do osem motornih sistemov, 200 propelerjev mesečno gre denimo v ZDA. Uspešnice so zložljivi propeler, ki sem ga sam iznašel, celotni motorni sistem in deska brez elektronike. Tako sva za kar pet poglavitnih komponent, ki so plod mojega znanja, dobila kupce. Podjetje lahko tako hitreje raste, kot če bi čakala na kupce končnega izdelka, da bi šele pričela služiti." Ker imata trenutno 400 naročenih propelerjev za kupce v ZDA, Italiji, Kanadi in Avstraliji in je pred kratkim kanadski lastnik iz sveta filmske industrije naročil še deske brez elektronike, sta morala sprejemanje naročil zaustaviti do sredine avgusta.

"Ko sem začel iskati rešitve, ni bilo na tržišču sploh nič podobnega, tudi na Googlu nisem nič našel ..."

Konkurenca vsak dan večja

Samo letos imata za 240 tisoč evrov naročil. Presrečna sta, da jima je uspelo vzpostaviti blagovno znamko in uvideti priložnost, saj sta s posameznimi komponentami v bistvu edina na tržišču.

A se zavedata, da konkurenca hitro nastaja in je vsak dan večja. Želita si, da bi lahko izpolnila vse zahteve za prodajo deske na tržišču. Dobička sicer še ne ustvarjata, vendar sta zadovoljna, da nimata izgube. "Zavedava se, da naju čaka še nekaj let trdega dela, da se bova morala spopasti še z marsikatero oviro," sklene Barbara Zadravec.