Nejc Strojnik
9.9.2019

(FOTO in VIDEO) Ravenčanke, ki se vsako jutro dobijo na telovadbi

(FOTO in VIDEO) Ravenčanke, ki se vsako jutro dobijo na telovadbi
Nejc Strojnik
Šport

Da za ukvarjanje s športom ni nikoli prepozno, dokazuje tudi skupina upokojenk, ki se vsak delovni dan ob 7.30 dobi na Javorniku na Ravnah na Koroškem in pol ure telovadi. Ovira ni niti vreme.

Jutro je bilo megleno, ura zgodnja, temperatura pa ni dosegla niti 10 stopinj Celzija. A to niti približno ni odvrnilo skupine, da bi prišla na vadbo. "Veste, danes nas je v bistvu precej malo. Drugače nas pride 25, tudi 30 nas je že bilo," so povedale, medtem ko so si pripovedovale šale. Pred vadbo je namreč čas za njih. In za režanje. Točno ob pol osmih so se z nekaj krogi po parkirišču za javorniškim najboljšim sosedom ogrele. Nato so se postavile v krog in začele z vajami. Gre za vadbo 1000 gibov po metodi dr. Nikolaya Grishina. Začele so pri dlaneh in končale pri podplatih. V tridesetih minutah so obdelale vse dele telesa. Lepo jih je bilo gledati, nasmejane, pozitivne. Večina jih je doma na Javorniku, nekaj jih pride tudi s Trga.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

O šoli zdravja
Vadba v okviru Društva Šola zdravja poteka po celi državi. Na Koroškem sta poleg skupine na Javorniku še skupini v Dravogradu in Mežici, štiri skupine pa so v Slovenj Gradcu. Za udeležbo ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so primerne za vsakogar, ne glede na starost. 

Zgodba se je začela decembra 2018, ko je Angela Kotnik, ki je vodja skupine, po radiu slišala gospo Hedviko iz Mežice. Hedvika je vadbo videla v Piranu. Zdelo se ji je zanimivo, zato so z enako vadbo začeli tudi v Mežici. "Zakaj pa ne bi tudi mi na Javorniku začeli s podobnim," se je takrat vprašala Kotnikova. "Eno skupino že imamo, dobivamo se na šoli, se družimo, pogovarjamo, tudi kaj ustvarimo. Predlagala sem jim in so bile takoj za. Podprle so me," se spominja Kotnikova. S prvo vadbo so začele 15. marca. Prej je morala pri občinskih uradniki pridobiti dovoljenje, s čimer ni bilo težav. Iz Domžal je prišla še Zdenka Katič, vodja slovenske Šole zdravja, kamor spada vadba in pripravila predavanje ter jim vse pokazala. Nato so začele.

image
Nejc Strojnik
  ​

Od 15. marca še ni minil dan, ko se ne bi dobile. Sobote in nedelje imajo sicer proste, ob delovnih dneh pa so delovne tudi one. Čeprav so v pokoju. Prežene jih ne niti vreme. "Ko je deževno, se premaknemo pod nadstrešek trgovine. Vreme ni ovira. Tudi pozimi bomo vadile," je odločna Kotnikova. Jutranja vadba pa ni dobra le zaradi zdravja. Tudi druženje je pomembno. Čeprav trenutno vadijo samo gospe, pa pravijo, da so dobrodošli tudi gospodje. "Vsakega bomo vesele," pove sogovornica. Ni pomembno, če je član ali ne. "No, če se včlani Društvo Šola zdravja, pa še toliko bolje."

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Ob vsakodnevni aktivnosti pogosto pade tudi kakšna dobra ideja. Zelo verjetno bodo namreč vadbo nadgradile, saj precej resno razmišljajo, da bi enkrat mesečno ali enkrat na dva tedna organizirale pohod. "Idej je dovolj, dobre volje pa tudi. Res sem vesela in ponosna, da me podpirajo," še pove Kotnikova, potem ko se s pesmijo poslovijo. "Saj jutri navsezgodaj se spet tu vidimo ..."