Nejc Strojnik
12.12.2019

(FOTO in VIDEO) Na ravenskem bazenu smo obiskali potapljače na vdih

(FOTO in VIDEO) Na ravenskem bazenu smo obiskali potapljače na vdih
Nejc Strojnik Športno društvo Plenilec ima okoli 50 članov, med katerimi je 30 aktivnih.
Šport

Marsikdo si poletnega dopusta ne predstavlja brez maske in snorkljanja, tudi podvodni ribolov je vedno bolj priljubljen. "Vsak, ki nima težav z izenačevanjem pritiska, lahko z nekaj treninga pod vodo zdrži dve minuti," je prepričan Simon Šipek iz Športnega društva Plenilec.

"Vedno je bil prisoten stik z vodo," se začetkov, ko so pred šestimi leti na ravenskem bazenu začeli s treningi potapljanja na vdih, spominja predsednik Športnega društva Plenilec Simon Šipek. "Izborili smo si mesto na letnem bazenu, zdaj treniramo redno, dvakrat na teden, ob torkih in četrtkih, trenutno pa društvo šteje okoli 50 članov, med katerimi je 30 aktivnih." Treningi, pravi Šipek, se začnejo z razteznimi vajami, z ogrevanjem, plavanjem po površini, nato sledi umirjanje, meditacija ... "Ko pride kdo na novo, mora začeti z bazičnimi vajami za utrjevanje, čim več mora plavati, da se telo navadi opreme, pomembni sta tudi tehnika plavanja in vzdržljivost."

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Največjo težavo pri začetnikih predstavljajo plavuti, ki so daljše od običajnih. Šipek, tudi inštruktor potapljanja z jeklenko, razloži, da se zaradi njih pojavljajo bolečine v gležnjih. "Noge niso navajene, ampak je treba vztrajati. Po približno mesecu dni bolečina izgine. Ljudem je treba to povedati, da ne mislijo, da delajo kaj narobe. Pomembno je tudi, da treningi ne postanejo monotoni. Večkrat si na tla pritrdimo 'čepe', s katerimi si naredimo poligon. Simulacijo podvodnega ribolova." 

"V globini zaradi pritiska ne čutiš potrebe po vdihu"

Pomembna pri potapljanju na vdih je tudi varnost. "Obvezno morata biti dva na eni progi, da spremljata drug drugega, na začetku se morajo vsi naučiti, kako reagirati če se kdo onesvesti. Nekateri namreč sploh ne čutijo potrebe po kisiku in ko takemu raven kisika pade prenizko ni dobro," pojasni Šipek, ki je prepričan, da lahko vsak, ki nima težav z izenačevanjem pritiska z nekaj treninga pod vodo zdrži dve minuti, kar pomeni 60 metrov plavanja oziroma 20 metrov globine. "Na 20 metrov padaš približno 30 sekund, pri čemer je pomembno, da si na desetih metrih nevtralen, se pravi, da na desetih metrih več ne toneš, niti te ne vzdiguje. To je pomembno zaradi varnosti. Če si preveč obtežen, če si predolgo na globini, ti lahko raven kisika preveč pade in med plavanjem proti gladini izgubiš zavest," pove in poudari, da moraš s potapljanjem zaključiti takoj, ko v globini dobiš prijeten občutek. "V globini zaradi pritiska ne čutiš potrebe po vdihu, raven kisika naraste, ko pa se vračaš, raven kisika zaradi spremenjenega pritiska lahko pade pod raven zavesti, kar je lahko usodno."

image
Nejc Strojnik

Trening tudi doma
Za doseganje boljših rezultatov je pomemen tudi trening, ki ga lahko opravimo kar doma, in sicer CO2 in O2 vaje. Pri CO2 vajah je čas zadrževanja diha konstanten, skrajšuje pa se čas nadihavanja. "V praksi to pomeni, da se odločimo, da bomo dih zadrževali dve minuti in se nato dve minuti nadihavali, pri čemer je ob vsaki ponovitvi nadihavanje 15 sekund krajše, dokler se ne nadihavmo zgolj še 15 sekund, pri O2 vajah pa je nadihavanje konstantno dolgo, se pa ob vsaki ponovitvi za 15 sekund podaljšuje zadrževanje zraka," razloži Šipek.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Potapljanje na vdih ima svoj čar

Veliko članov društva se ukvarja tudi s podvodnim ribolovom, ki je, tako Šipek, najboljši na jugu Hrvaške. V Sloveniji je (pre)slaba vidljivost, morje je motno. Ribolov je sicer z dovolilnico dovoljen le ob potapljanju na vdih in ne tudi z jeklenko. "Bi pa rad poudaril, da ne lovimo kar vsepovprek, ampak le toliko, kolikor pojemo," pravi Šipek, ki med najlepše hrvaške lokacije za potapljanje uvrsti Sveto Marino v bližini Rabca, Murter, otoke južno od Splita, kar zadeva potopljenih ladij pa mu je všeč Šilo na Krku. "Všeč mi je tudi potapljanje z jeklenko, a ima potapljanje na vdih svoj čar. Bolj si svoboden, ni toliko opreme, tudi obleka je drugačna, saj mora biti znotraj gladka. Pomembna je ura, ki kaže globino, čas potopa, temperaturo in podobno. Pozorni moramo biti na površinski interval, kar pomeni, da mora biti nadihavanje daljše kot čas pod vodo. Če si bil v vodi dve minuti, se moraš po pravilih nadihavati štiri minute," še pove Šipek, ki je prepričan, da je potapljanje na vdih primerno za vsakogar. Za primer opiše člana, ki je pred kratkim, ko se je pridružil, pod vodo zdržal 20 sekund. Zdaj se štoparica ustavi pri minuti in pol.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik