Nejc Strojnik
7.2.2020

(FOTO in VIDEO) Korošici postavili svetovni rekord v neprestanem kvačkanju

(FOTO in VIDEO) Korošici postavili svetovni rekord v neprestanem kvačkanju
Nejc Strojnik Veselje je bilo nepopisno, zadnje minute je pomagal odštevati tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler
Popularno

Podvig je uspel! Anita Kac in Jadranka Smiljić sta pet čez dvanajsto zaključili z 28-urnim neprestanim kvačkanjem in, za zdaj še neuradno, postavili nov svetovni rekord. Guinnessova komisija bo dokaze pregledala v dobrem mesecu dni, ko bo znana tudi uradna informacija o vpisu v knjigo rekordov.

Anita Kac in Jadranka Smiljić, ki sta se na podvig intenzivno pripravljali zadnje tri mesece, sta si oddahnili. 28-urni maraton v neprestanem kvačkanju, za vsak slučaj sta ga podaljšali za pet minut, je za njima. Svetovni rekord, za zdaj še neuradno, je dosežen. Na uradno potrditev bosta morali počakati še dober mesec, koliko traja, da Guinnessova komisija preuči vse dokaze. V 28 urah sta izkoristile 125 minut odmorov, najdaljša dva sta bila dolga po 15 minut. Med podvigom nista spali, oči pa niso zatisnili niti Zdravko Kac, Tjaša Rogina in Ernest Knez, trije najožji člani ekipe. Končni seštevek je pokazal, da sta porabili 4 kilograme in pol volne, kar znese približno 13.500 metrov.

​Zadnjih nekaj sekund:

Ponoči sta obe sicer imeli manjšo krizo, Jadranka okoli polnoči, ko je prekinila s kvačkanjem slovenjgraškega grba. Zaradi tehnične zahtevnosti ji je povzročal preveč težav, zato se je raje lotila drugih, manjših izdelkov. Krizo, kot je napovedala, je med drugo in četrto uro zjutraj imela tudi Anita. Krizo sta prebrodili s pomočjo ekipe, izkoristili sta tudi maserko, ta je poskrbela za masažo rok, ki so bile najbolj obremenjene. Poleg glave seveda. "Jeklena volja je potrebna za kaj takega," je podvig v nekaj besedah in zelo nazorno opisala Anita. Na Korošici, ki sta rekord postavljali v Slovenj Gradcu je ponosen tudi župan Tilen Klugler. "Najprej čestitke za idejo in da sta imele toliko moči, fizične in psihične, da sta jo udejanjili. Ko pride uradna potrditev rekorda, bomo vse skupaj proslavili še na javnem prostoru," je dejal župan.

image
Nejc Strojnik Del tridesetčlanske ekipe, brez katere podvig ne bi bil mogoč.
image
Nejc Strojnik Tik pred koncem.