M.R.
19.1.2019

(FOTO in VIDEO) 20. Bob leta za Verico Trstenjak. Kaj sporoča politikom?

(FOTO in VIDEO) 20. Bob leta za Verico Trstenjak. Kaj sporoča politikom?
Sašo Bizjak Dr. Verica Trstenjak je prejela bob leta
Aktualno

Bralci in bralke ste izbrali. Letošnji bob leta je prejela pravnica dr. Verica Trstenjak, ki je nagovorila politike. Da bi bilo v tej državi bolje mladim, pravi.

Dobitnica letošnjega Boba leta je dr. Verica Trstenjak, ki je bralce prepričala z izjavo: "Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete".

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik je ob podelitvi dejal, da ima letošnja zmagovalka, ki že dolgo v pomembni meri dela in ustvarja onkraj slovenskih meja, o vračanju, o njegovih omejitvah in ovirah, podstavljenih na pot, svoje mnenje, izkušnje in močno sporočilo.

Sicer pa je dejal, da so bobi, ki so po vašem izboru zmagovali, so ostro in kritično, a tehtno zarezali v javnost. "Reči bobu bob pomeni nastaviti ogledalo, povedati naravnost, pogumno, brez ovinkarjenja, brez kozmetike. Bobi so neprizanesljivi, a zavračajo žaljivost, vulgarnost. In v tem krhkem, negotovem času, ko je javni prostor in odnose med nami tudi pod zastavo svobode govora prestrelilo toliko surovosti in sovražnosti, je obramba higiene komuniciranja, dostojnosti in odgovornosti javne besede naša skupna naloga," je dejal.

Trstenjakova pa je Stepišniku izročila bob rekoč, da zna ločiti plevel od fižola. Vsi smo dokazali, da se da z besedo izreči kritiko tudi na pristojni in primerni ravni. "Če bi bila Einstein, bi se držala pravila. Ko sem tiho, ne mislite, da se z vami strinjam, samo nimam več volje razpravljati z idioti," je povedala pravnica in dodala, da je naloga vseh nas, da se oglasimo s kritično mislijo in povemo, kar se nam zdi prav in kaj ne.

Njena izbrana izjava za Bob leta je bila sicer namenjena politikom, "da bodo mladi imeli motivacijo, da bodo pridobivali nova znanja, da se bodo radi vračali v domovino," je še dejala.

Na prireditvi več znanih gostov

Uredniki so tudi letos izbirali med približno 300 bobi in potem bralcem ponudili v izbiro 10 tistih, izmed katerih bomo nocoj dobili zmagovalca. Tako kot lani je tudi letos podelitev vodil igralec Jurij Drevenšek. Gledalci so lahko uživali tudi v nastopih Nine Pušlar in Neishe

image
Igor Napast
image
Igor Napast
image
Igor Napast
image
Igor Napast
image
Igor Napast

Drevenšek je na svojevrsten način predstavil vsako izjavo, ki se je uvrstila v zaključni izbor.

Med gosti je bilo tudi nekaj znanih imen. Tako so prišli ustanoviteljica in direktorica sodobne in vizionarske šole Helena Cvikl, predsednik NK Maribor Drago Cotar, direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic, direktor za področje trženja pri Zavarovalnici Sava in predsednik ASK Branik Gregor Lednik, pisatelj Tone Partljič, Ana Praznik, direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina, nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić, modni oblikovalec David Hojnik in še številni drugi.

Seveda pa so bili na podelitvi tudi oba direktorja Večera Sašo Todorovič in Uroš Hakl in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.

Letošnji finalisti

Rok Vevar, publicist in arhivar sodobnega plesa: "So reči, pri katerih država ne sme varčevati, razen če leta 1991 morda nismo ustanovili podjetja".

Anja Golob, pesnica in urednica: "Zase v družbi ni mogoče pričakovati drugačne obravnave od te, ki smo je sami sposobni do soljudi, posebej teh, s katerimi se ne strinjamo".

Goran Vojnović, pisatelj: "Še nikoli nismo imeli toliko pripomočkov za komuniciranje, a komunicirali tako malo. Literatura te sili, da prisluhneš nekomu, ki mu v realnosti ne bi".

Bogdan Knavs, frančiškan: "Ko srečamo ljudi v stiski, vidimo, da so kot mi, s svojimi kvalitetami in s svojimi mejami. Ko jih spoznamo, se jih več ne bojimo. Zelo pa se moramo varovati 'lažnih novic', ki podžigajo naše strahove".

Prof. dr. Verica Trstenjak, pravnica: "Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete".

Tone Partljič, pisatelj: "Ne razumem, kako lahko vlado v teh dneh sestavlja cela Slovenija, na volitve pa je šel le vsak drugi Slovenec".

Prof. dr. Matjaž Perc, fizik: "Morda pa nam le uspe prehod v stanje, kjer se bomo vsi zavedali, kaj bomo izgubili, če bo ostalo vse po starem".

Majda Rižnar, profesorica: "Kot družba se bomo morali upočasniti. Da ne bomo imeli dedki in babice slabe vesti zaradi požrešnega kapitalizma, ki vnukom krade čas staršev, nam pa prepotrebni počitek".

Boštjan Gorjup, menedžer: "Naša največja težava ta trenutek je enormen odliv mladih v tujino. Nam se hiša ruši v temeljih. Kaže, da smo preslišali vse alarme. Brez prispevka teh možganov pri nas ne bo razvoja in napredka".

Branko Cestnik, teolog, župnik: "Praznik združuje. Če razdružuje, ni praznik".