Vojislav Bercko
23.5.2020

Igre brez meja - z mejami

Igre brez meja - z mejami
Robert Balen
Svet

Hrvaška je naenkrat največja slovenska prijateljica, Avstrija sovražnica.

Tudi če bi v eni roki držal slovenski potni list, v drugi pa osebno izkaznico, ne bi prav vedel, kaj naj si počnem z njima. Lahko grem čez mejo ali ne? Šoping v Avstriji, vikend dopust na Hrvaškem? Bog si ga vedi. Informacije, ki jih dobivam(o) od slovenske vlade in posredno iz medijev (tudi našega, da ne bo pomote), so tako kontradiktorne in iz dneva v dan različne, da gre ta dokumenta očitno še za kak dan pospraviti v predal.
Potni list je trenutno precej neuporabna zadeva

Dejstvo je, da Slovenija še najboljše mejne odnose (ne)pričakovano goji s sosednjo Hrvaško. S katero smo si še leta 2006 na mejo pri Hotizi pošiljali do zob oborožene policijske specialce, se zadnja leta do nezavesti kregali o arbitraži in tako dalje in naprej. Zdaj se bratimo; minulo soboto predsednika Borut Pahor in Zoran Milanović, potem notranja ministra in njuna policijska šefa, včeraj še zunanja ministra. Kaj sta torej včeraj povedala Anže Logar in Gordan Grlić na mejnem prehoda Dragonja, kjer smo v minulih letih videli že marsikateri incident? Da se zavzemata za lažji prehod meje med državama. Na vprašanje, kdaj bodo lahko slovenski državljani Hrvaško obiskali brez omejitev, ministra nista odgovorila. Ministra sta pozdravila priporočila Evropske komisije o postopnem sproščanju ukrepov glede prehajanja meje, uvedenih zaradi pandemije koronavirusa, do sredine junija. "S pogovori bomo našim državljanom omogočili lažje prehajanje meje, saj je Slovenija izjemno pomembna soseda in partnerka," je dejal hrvaški zunanji minister. Kdaj se bo to zgodilo, ni povedal, je pa napovedal, da bo o tem govoril s premierjem Andrejem Plenkovićem. "Javnost bo hitro izvedela, ko bo čas za to," je zagotovil. Logar je dejal, da gre Slovenija v pogovore s sosednjimi državami o sproščanju ukrepov na mejah z odprtimi kartami, vendar pa je treba zaščititi zdravje slovenskih državljanov in se izogniti morebitnim nepotrebnim tveganjem. "To pričakujemo tudi od sosednjih držav in preostalih držav EU," je poudaril. Hrvaška je za zdaj edina država, iz katere je možen vstop v Slovenijo brez omejitev. Na Hrvaško pa je vstop mogoč, če gre za poslovni ali drug gospodarski interes, tudi turistični, ali za neodložljive osebne razloge. Potniki morajo za to pokazati ustrezno dokumentacijo.

In to je vse, pomagajmo si, kakor vemo in znamo. Morda je bil nekoliko bolj (ne)določen vladni govorec Jelko Kacin, ki je priznal, tako kot slovensko zunanje ministrstvo, da je odpiranje mej je trenutno odvisno od bilateralnih dogovorov najprej s tremi sosednjimi državami, nato pa še z drugimi, ki se bodo znašle na seznamu držav, ki so po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v dovolj dobri epidemiološki kondiciji glede okužb z novim koronavirusom. Glede Avstrije je po Kacinovih besedah "na naši strani vse pripravljeno za to", prav tako si želijo, da bi bil dogovor sklenjen čim prej. Po njegovih besedah se veliko državljanov Avstrije zanima za bivanje v slovenskih turističnih destinacijah med binkoštnimi prazniki, vendar nastaja izziv zaradi karantene, ki jo ima Avstrija za svoje državljane, ki prihajajo vanjo iz Slovenije. Povedano drugače, po našem mnenju med vrsticami: Avstrija si ne želi, da bi njeni državljani letos dopustovali na tujem. In pika.