M.R.
12.8.2019

Opozorilo hrvaškega skiperja zaradi gneče na Jadranu: "Lahko bi ubil dva človeka"

Opozorilo hrvaškega skiperja zaradi gneče na Jadranu: "Lahko bi ubil dva človeka"
Reuters
Zanimivosti

Splitski skiper je prek lokalnega spletnega portala Dalamcija danas poslal pomembno sporočilo vsem morjeplovcem, ki jih v teh vročih poletnih dneh na Jadranu ne manjka. 

Pri tem je opisal nevarno ravnanje lastnika manjše barčice, kar bi lahko sinoči zahtevalo tudi žrtve. "Sezona je na vrhuncu in veliko plovil pluje podnevi in ponoči. Male barke se ustavijo in zasidrajo, a ne vklopijo niti sidrne luči, da sosed ne bi videl mesta, kje lovi, so pa tudi takšni, ki ne vklopijo niti navigacijskih luči," je dejal. 

Nato pa nadaljeval: "Ko sem se sinoči vračal iz mestne luke z beninskega servisa in plul proti Stobreču, sem se na manj kot 10 metrih razdalje peljal mimo barčice, ki ni imela prižganih sidrnih luči, bila pa je od obale oddaljena več kot 700 metrov. Če bi vanjo trčil s hitrostjo 23 vozlov in z ladjo, težko prek 13 ton, bi ubil dva človeka. Ne kriv ne dolžen. Le dragi Bog nas je obvaroval, ker od njiju ne bi bilo več ničesar."

Na koncu je dejal, da gre za zelo resno zadevo in izrazil upanje, da zaradi neodgovornosti posameznikov ne bo nepotrebnih žrtev na morju. "Vsekakor bi morali pristojni kaznovati neodgovorne," je zaključil.