Tina Recek
29.6.2020

Hrvaška je tvegana

Hrvaška je tvegana
Aleš Hafner Na mejnem prehodu Sočerga so v soboto potniki čakali približno uro in pol.
Aktualno

Infektologinja Bojana Beović: "Moje mnenje je, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre." V zadnjih dneh pri južnih sosedih dnevno več deset novih okužb.

Že tradicionalno se v začetku počitnic proti slovenski in hrvaški obali vali truma turistov. Zato ne preseneča, da je bilo minuli konec tedna za prestop meje na določenih mejnih prehodih treba čakati tudi več kot uro v razbeljeni pločevini in večkilometrski koloni. Toda - ali je tudi prihodnji konec tedna gneča na cestah prti Hrvaški samoumevna? Od tam namreč v zadnjih dneh poročajo o večjih številkah okuženih kot pri nas. V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 67 novih primerov okužbe s koronavirusom, dan prej so poročali o 85 novih okužbah, v petek o 56, v četrtek pa o 95 novih primerih, kar je največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov.

Stroka o zaprtju meje s Hrvaško

Bojana Beović, infektologinja in vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, svetuje slovenskim dopustnikom, naj bodo na Hrvaškem izjemno previdni, naj upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo maske, si razkužujejo roke in pri sebi ves čas opazujejo pojav morebitnih simptomov bolezni. Nikakor pa naj se ne zadržujejo tam, kjer je veliko ljudi, recimo v nočnih klubih ali natrpanih lokalih. Tam po njenem mnenju namreč lahko pričakujemo velike izbruhe okužb in s tem probleme. Na Hrvaškem beležijo dva večja izbruha, enega v Zagrebu, drugega v Đakovu.

image
Nebojsa Tejič/STA Bojana Beović: ”Virus je na Hrvaškem razporejen po celotni državi in glede na število primerov počasi izpolnjuje pogoj za določene omejitve.”

Zvečer se je glede na nove okoliščine sestala slovenska vlada in obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19. "Koronavirus je na Hrvaškem razporejen po celotni državi in glede na število primerov počasi izpolnjuje pogoj, da postane tako imenovana rumena država. To bi pomenilo določene omejitve," pravi Beovićeva.

Za prihod iz teh držav je bilo treba doslej treba imeti negativni test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v članici EU ali državi schengenskega območja, zato se zastavlja vprašanje, kaj bi to pomenilo za morebitne slovenske turiste, a nam tega v NIJZ včeraj niso znali razložiti. V veljavi pa naj bi ostaja pogoj, da je treba test opraviti v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Infektologinja nadaljuje: "Moje mnenje je, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre. Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo. Beovićeva je pripomnila, da če se bo pri nas število okužb večalo, bomo mi postali nevarni za druge države." Po njenih besedah se namreč eden od črnih scenarijev glasi, da se pri nas v dveh tednih lahko poveča število okužb tudi do štirikrat.

image
Anže Malovrh/STA Milan Krek, NIJZ: ”Če greste na dopust, se pozanimajte o razmereh, v potovalno lekarno pa spravite zdravila za zbijanje vročine.”

Hrvati kljub tolikšnemu številu okužb ostajajo optimisti. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je za hrvaško javno televizijo dejal, da življenje mora iti naprej in da so postopno sproščali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pri tem so se zavedali, da se bo pojavil kak nov primer okužbe, a jih je presenetilo tolikšno število novih okužb. "Pred približno desetimi dnevi smo imeli uvožene primere ljudi, ki so prišli pozitivni, se družili z družinami, s prijatelji, v gostinskih lokalih in začelo se je širjenje virusa," je izjavil Capak in dodal, da identificirajo kontakte, odrejajo samoizolacijo. Upa, da bodo imeli v desetih dneh razmere pod nadzorom.

Po Sloveniji razpršeno in iskanje rizičnih kontaktov

V Sloveniji so pristojni včeraj so poročali o devetih sobotnih okužbah z novim koronavirusom. Tri nove okužbe so zabeležili v koprski občini, po eno novo okužbo v Škofji Loki, Škofljici, Grosupljem, Kanalu, Mariboru in na Ravnah na Koroškem. "Izvaja se epidemiološko poizvedovanje in iskanje kontakov. Tesno rizični kontakti bodo šli še danes v karanteno," je denimo na poizvedovanje o novem primeru povedala predstojnica ravenske območne enote NIJZ Neda Hudopisk. Pri večini včerajšnjih primerov naj bi šlo za vnose iz tujine, večinoma iz držav, kjer je možnost okužbe visoka. Po dva primera sta vnesena iz Srbije, po eden pa iz Kazahstana, Kosova in Avstrije. Preostale štiri okužbe so iz znanih žarišč, pojavile so se pri ljudeh, ki so v karanteni. Po podatkih covid-19 sledilnika so med novookuženimi predvsem mlajši, in sicer v starostni skupini od pet do 14 let beležijo eno okužbo, v starostni skupini od 15 do 24 let štiri, v skupini od 25 do 34 let eno, pri starih od 35 do 44 let pa tri nove okužbe. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, ki se je zavzemal za omejitev števila udeležencev na javnih prireditvah, poudarja, da se moramo naučiti živeti s koronavirusom, pri čemer podaja nasvet za tiste, ki se odpravljajo na dopust, in sicer, naj najprej pogledajo, kakšna je covid situacija v izbrani državi, ali je v primeru okužbe na voljo zdravstvena oskrba, kje so veleposlaništva, in si zapišejo njihove telefonske številke, v potovalno lekarno pa naj ne pozabijo spraviti zdravila za zbijanje vročine.