Petra Lesjak Tušek
31.1.2019

Gripa na Koroškem v porastu, obolela starejša oseba je umrla

Gripa na Koroškem v porastu, obolela starejša oseba je umrla
Sašo BIZJAK Gripa je še naprej v porastu, v porastu je število obiskov v mrežnih ambulantah zdravstvenih domov zaradi akutnih okužb dihal.
Aktualno

Na Koroškem so v ambulantah in regijski bolnišnici od decembra do četrtega tedna v januarju potrdili 41 primerov gripe. Zbolevali so večinoma otroci, 23 obolelih se je zdravilo v bolnišnici, ena starejša oseba pa je umrla, so podatki NIJZ, območne službe Ravne.

Na Koroškem so v ambulantah in regijski bolnišnici od decembra do četrtega tedna v januarju potrdili že 41 primerov gripe. Zbolevali so večinoma otroci, 23 obolelih se je zdravilo v bolnišnici, ena starejša oseba pa je umrla. Gripa je še naprej v porastu, v porastu je število obiskov v mrežnih ambulantah zdravstvenih domov zaradi akutnih okužb dihal.

Pri 37 osebah so dokazali virus influence A, pri treh B, za eno obolelo osebo pa po podatkih Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ni natančnega podatka o tem, kateri tip virusa je povzročil obolenje. Obolenja za gripo v koroški regiji spremlja območna enota NIJZ Ravne v sodelovanju z ambulantami in slovenjgraško bolnišnico. Primerov gripe je bistveno več kot v primerljivem obdobju v letih 2017/2018, ko je bilo prijavljenih 20 primerov, manj pa kot v letih 2016/2017, ko so skupaj zabeležili kar 56 primerov.

image
Sašo BIZJAK Na Koroškem so v ambulantah in regijski bolnišnici od decembra do četrtega tedna v januarju potrdili že 41 primerov gripe.

Porast gripe zaznavajo po celotni Sloveniji, podobne so razmere tudi v sosednjih državah - na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji in Italiji. Iz NIJZ opozarjajo, da je pomembno, da predvsem tisti, ki so zboleli, skušajo omejiti stike z zdravimi. Pomembno je, da oboleli nikakor ne obiskujejo tistih, ki so posebej krhki, poudarjajo. "Če zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo. Tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki," opozarjajo na NIJZ in pojasnjujejo, da v to skupino sodijo tudi hospitalizirani bolniki v bolnišnicah, kamor lahko prenesemo virus. Nekatere bolnišnice po državi so že omejile ali prepovedale obiske, in to z namenom zaščite in učinkovitejše oskrbe bolnikov. Med njimi je tudi slovenjgraška, ki je včeraj do preklica prepovedala obiske na oddelku za interno medicino, oddelku za travmatologijo in ortopedijo ter na oddelku za pediatrijo, kjer je dovoljena prisotnost enemu zdravemu staršu ali skrbniku. Na vseh ostalih oddelkih so obiski omejeni na eno zdravo odraslo osebo.