Nejc Strojnik
10.1.2019

Gradovi kralja Matjaža tokrat v dolini, obeta se bogat spremljevalni program

Gradovi kralja Matjaža tokrat v dolini, obeta se bogat spremljevalni program
Urška POLANC Fotografija je iz leta 2017, lani je prireditev zaradi neugodnih vremenskih razmer odpadla.
Aktualno

Zadnji konec tedna v januarju bodo v Črni na Koroškem na sporedu tradicionalni, že 27. Gradovi kralja Matjaža. Letos prvič na novi, logistično manj zahtevni lokaciji. Obeta se tudi precej bogat spremljevalni program. 

Največja novost letošnjih, že 27. Gradov kralja Matjaža je ta, da bodo graditelji mojstrovine ustvarjali na novi lokaciji. Namesto v Mitneku bodo letos snežne skulpture nastajale na dobrih 300 metrov nižji nadmorski višini. Organizatorji so se odločili za Matevžav travnik zraven črnjanskega stadiona in pod vznožjem smučišča. "O tej lokaciji smo razmišljali že nekaj let, letos pa smo se odločili, da poskusimo s spremembo. V kolikor se bo izkazala za dobro, jo bomo obdržali," je povedala županja Romana Lesjak, ki je glede nove lokacije dobila veliko več pozitivnih kot negativnih kritik. "Mitnek je bil logistično precej zahteven, lažje je tudi zaradi vode, saj je reka Meža precej bolj mrzla kot potok v Podpeci. Nenazadnje bodo od prireditve več imeli tudi črnjanski gostinci, saj se bodo ljudje zadrževali v centru Črne."

image
Nejc STROJNIK ”Snega mora biti dovolj tudi za otroške vragolije. Za sankanje in dričkanje.”

Z novo lokacijo se bodo izognili tudi ozki cesti proti Mitneku in nejevolji obiskovalcev, ki so do prizorišča porabili veliko časa. "Obiskovalci bodo lahko parkirali v Mušeniku, tudi znotraj Črne, če bodo imeli srečo in bodo našli prosto parkirno mesto ter se nato do prizorišča podali peš. Seveda pa bodo za graditelje zagotovljena parkirna mesta neposredno ob lokaciji," je prometno ureditev opisala županja. 

 

​Sneg ni vprašljiv

Zelo bogat bo tudi spremljevalni program. Prireditev bo trajala od petka do nedelje in v Črni bo v teh dneh resnično pestro. V petek bo v ospredju nočni slalom ob soju bakel za Pokal kralja Matjaža na smučišču, v soboto bodo obiskovalce in graditelje zabavali Samo Sam, Dunja Vrhovnik, Luka Basi, Nou nejm band in Milan Kamnik, ki je tako ali tako nekakšen zaščitni znak prireditve, nedelja pa bo namenjena najmlajšim, za katere pripravljajo ustvarjalne delavnice, predstavo, nastop zasedbe BQL, otroci se bodo lahko preizkusili tudi na mobilni skakalnici Mini Planica. Obiskovalcem bo na voljo tudi odprta kuhinja, kjer bo hrano ponujalo pet gostincev.

image
Nejc STROJNIK Županja na novem prizorišču.

Na Matevžavem travniku, ki so ga za namen prireditve preimenovali v Grajski travnik, sicer že počiva lep kup snega, ki se bo do 26. januarja, ko se bodo ob 10. uri graditelji zagnali vanj, še povečal. Kmalu bodo pripeljali še dva dodatna topa, ki lahko sneg bruhata tudi ob nekoliko višjih temperaturah. "Snega mora biti dovolj tudi za otroške vragolije. Za sankanje in dričkanje," pravi županja, ki si želi, vsaj za lepšo kuliso, tudi kakšen centimeter naravnega snega.

 

Gradila bo tudi ekipa Večera Koroška

Na prireditev se je do sedaj prijavilo okoli 25 ekip, te morajo šteti med pet in osem članov. Lesjakova si želi, da bi se do prireditve številka podvojila. Med drugim bo snežne skulpture gradila ekipa gostov s hrvaškega otoka Šolta, člani študentske delovne brigade, ekipa iz Geoparka Karavanke, ekipe slovenskih županj, šolarjev, varovancev CUDV Črna, gradila bo tudi ekipa Večera Koroška. V Črni pričakujejo več tisoč obiskovalcev, županjo veseli tudi dejstvo, da prireditev oglašujejo po celi Sloveniji.