N.S.
2.8.2019

Garnbretova po vstopnico za OI, Vezonik se osredotoča na balvane

Garnbretova po vstopnico za OI, Vezonik se osredotoča na balvane
Manca Ogrin Športni plezalci v boj za svetovna odličja in olimpijske vstopnice.
Šport

Najboljše športne plezalce na svetu sredi avgusta (11. - 21. 8.) čaka svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Japonska. Med več kot 600 plezalci iz 39 držav tudi Korošca. Na prvenstvu bodo delili tudi prve vstopnice za olimpijske igre Tokio 2020.

Svetovno prvenstvo Hačiodži 2019 v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju ter kombinaciji vseh treh disciplin je najpomembnejša preizkušnja tega leta za slovensko reprezentanco v športnem plezanju."Cilji so seveda jasni, zanimajo nas finale, medalje in naslovi, a hkrati se zavedamo, da je konkurenca ogromna, zato bomo na tekmi šli korak za korakom, krog za krogom. Nikoli še ni bilo v igri toliko, kot je letos, saj se bodo poleg naslovov svetovnih prvakov v posameznih disciplinah tekmovalci borili tudi za prve vstopnice za nastop na olimpijskih igrah," pravi selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Slovenijo bo v deželi vzhajajočega sonca zastopalo 13 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju:  Janja Garnbret, Mia Krampl, Lučka Rakovec in Vita Lukan v ženski ter Jernej Kruder, Anže Peharc in Domen Škofic v moški konkurenci. Kot specialisti za težavnost na SP odhajajo Mina Markovič, Tjaša Kalan, Martin Bergant in Luka Potočar, za balvane pa Urška Repušič in Gregor Vezonik. Tekmovalce bodo poleg selektorja spremljali še trenerja Luka Fondain in Urh Čehovin ter fizioterapevt Peter Hribar.

image
Manca Ogrin Janja Garnbret, Lučka Rakovec, Mina Markovič in Mia Krampl.

Želi si ponoviti lanski uspeh

Na prvestvu bomo največ pričakovali od Garnbretove, prve in edine plezalke na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. "Želim si ponoviti lanski uspeh na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, ker pa to svetovno prvenstvo odpira vrata na olimpijske igre, se želim kvalificirati že prek prvenstva. Treningi so potekali tako kot vsi do zdaj, več pozornosti sem posvetila težavnosti in balvanom, uspelo pa mi je narediti tudi nekaj treningov hitrosti," z visokimi cilji na Japonsko odhaja 20-letna Korošica, ki je v balvanskem delu sezone svetovnega pokala 2019 postavila nov mejnik z nizom šestih zaporednih zmag.

image
Manca Ogrin Anže Peharc, Domen Škofic, Jernej Kruder in Gregor Vezonik.

Vezonik: "Več treningov sem opravil na domači steni"

Kot specialist za balvane na Japonsko odhaja še en Korošec, in sicer Ravenčan Gregor Vezonik, ki se je z lanskega svetovnega prvenstva vrnil z balvanskim bronom: "Priprave na svetovno prvenstvo sem začel enako kot priprave na začetek svetovnega pokala te sezone. Na srečo sem imel možnost več časa preživeti doma, zato sem večino treningov opravil na domači steni. Iz letošnjega svetovnega pokala sem se ogromno naučil, zato sem bil med pripravami na svetovno prvenstvo bolj pozoren na napake, ki sem jih opazil med letošnjo sezono," pravi 24-letni Korošec, ki se je kot eden redkih odločil, da ostane osredotočen na balvane in se ne usmeri v kombinacijo: "Preprosto sem imel občutek, da sem v preostalih dveh disciplinah preveč v zaostanku in za olimpijske igre nimam realnih možnosti, zato sem pozornost raje usmeril na stvari, ki jih želim še doseči v balvanih."