STA, N.S.
30.9.2019

Garnbretova kar malce v šoku: "Bila sem živčna"

Garnbretova kar malce v šoku: "Bila sem živčna"
Stanko Gruden Janja Garnbret je osvojila 13. mesto.
Šport

Lučka Rakovec je osvojila tretje mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju. Osemnajstletna Ljubljančanka si je prav na domači tekmi priplezala svoje prve stopničke med članicami na mednarodnih tekmah najvišje ravni.

Z največjim presenečenjem je postregel že nedeljski polfinale, ko je brez finala ostala prva slovenska zvezdnica Janja Garnbret, ki je za najlepše trenutke slovenskega plezanja in športa poskrbela avgusta na Japonskem s tremi naslovi svetovne prvakinje. Kako dobra je, kaže tudi dejstvo, da je 13. mesto njeno daleč najslabše letos ter najslabše v Kranju, kjer je bila na domači steni doslej dvakrat tretja, pred dvema letoma je zmagala, lani pa druga.

"Tudi jaz sem, iskreno, malce v šoku. Se je moralo tudi to zgoditi. Žal mi je, da nisem mogla plezati v finalu na domači tekmi, ampak sem si ga vsaj enkrat ogledala kot gledalka," je bila razočarana dvajsetletnica, ki ima v svoji zbirki šest naslovov svetovne prvakinje.

"Hotela sem prikazati dobro plezanje na domači tekmi in sem mogoče sama sebi naložila preveč pritiska. Se mi zdi, da je malo dodala tudi celoletna utrujenost. Nisem se tako dobro počutila, očitno pride tudi tak dan," je še povedala.

"Iskreno povedano, bila sem živčna. Očitno se nisem mogla otresti pritiska na domači tekmi. Je pa bila to dobra šola in upam, da se bom iz tega kaj naučila. Z dvignjeno glavo naprej," je še dejala Garnbretova, ki je še v soboto bila zelo prepričljiva z drugim dosežkom prvega dneva tekmovanja.

Za najboljši slovenski dosežek na letošnji 24. in bržkone zadnji izvedbi tradicionalnega tekmovanja v Kranju je nekoliko presenetljivo poskrbela hčerka kranjskega župana Matjaža Rakovca. Obe nedeljski slovenski finalistki sta tekmovali v svojem prvem kranjskem finalu.

"Očitno gre res v tretje rado, saj je to bilo moje tretje finale v težavnosti, tretje letos. Definitivno sem vesela. To so moje prve stopničke in pika na i je, da se je to zgodilo pred domačim občinstvom," se je smejalo Lučki Rakovec.

image
Stanko Gruden Lučka Rakovec v Kranju do stopničk, bila je tretja.

"Sem vesela, da sem lahko plezala v finalu pred domačo publiko, čeprav se ni v celoti razpletlo po mojih željah," pa je bila ocena Mie Krampl, ki je kranjsko tekmo sklenila na sedmem mestu.

Obe najboljši Slovenki letos v Kranju že prihodnji teden potujeta na evropsko prvenstvo v težavnosti, ki bo v Edinburghu. Po svetovnem pokalu, do konca sta še dve tekmi, pa ju čakata še dodatne olimpijske kvalifikacije v Toulousu.

Garnbretova bo evropsko prvenstvo kot tudi olimpijske kvalifikacije izpustila. Kot za zdaj edina Slovenka si je že zagotovila olimpijsko vozovnico za Tokio.

Čeprav se ni razpletlo vse po načrtih, pa je ekipno Slovenija vpisala lep uspeh. Šest Slovenk je tekmovanje končalo v prvi petnajsterici. Tjaša Kalan je bila deseta, Lana Skušek enajsta, Mina Markovič 15. Luka Potočar, Martin Bergant in Anže Peharc so se zvrstili na 13., 15. in 16. mestu.

Zmagala je petnajstletna predstavnica Južne Koreje Chaehyun Seo, ki je dobila še tretjo tekmo svetovnega pokala po vrsti in je le še utrdila vodstvo v seštevku sezone. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz.

Pri moških je svojo četrto kranjsko zmago slavil Čeh Adam Ondra, ki je na Zlatem polju zmagal že v letih 2009, 2014 in 2015. Ondra, v finalu je edini osvojil vrh, ima zdaj toliko kranjskih zmag kot slovenska rekorderka Markovičeva. Drugi je bil Japonec Kai Harada, tretji Španec Alberto Gines Lopez.