Urška Polanc
22.5.2020

Galerija Ravne: Monika Plemen fotografije telesa prenesla v grafiko

Galerija Ravne: Monika Plemen fotografije telesa prenesla v grafiko
Nika Hölcl Praper Monika Plemen z grafikami iz serije Metamorfoze.
Kultura

V Galeriji Ravne od danes, 22. maja, do 14. avgusta na ogled razstava del Monike Plemen z naslovom Metamorfoze.

Metamorfoze so grafična serija, nastala leta 2019. Gre za izhodišče ustvarjanja Monike Plemen, ki je 34 delov svojega telesa najprej fotografirala, podobe pa nato prenesla na grafiko. Metamorfoze so grafike majhnih formatov, narejene v tehniki suhe igle. Mlada umetnica, ki ustvarja pod umetniškim imenom MON, je lani zmagala na natečaju Koroška, kdo si? in si s tem prislužila samostojno razstavo, na kateri bo predstavila tri serije grafik: Metamorfoze, Forma, Forma viva in knjigo ONA. V svojem delu združuje različne umetniške tehnike - od fotografije do grafičnih tehnik litografije, jedkanice in suhe igle. Monika Plemen prihaja iz Mežice, letos bo dopolnila 26 let, trenutno pa opravlja magistrski študij na ALUO v Ljubljani in v Halleju v Nemčiji.

V seriji grafik Forma viva spremljamo preobrazbo organskega motiva v grafični tehniki litografije. Litografija za razliko od suhe igle in jedkanice umetnici omogoča drugačen proces ustvarjanja. Orodje na plošči ne pušča globokih sledi kot na kovinski plošči, posledično so konture mehkejše in senčenje je lahko subtilnejše. Abstraktne žive oblike prek sledečih si odtisov spreminja tudi z dodajanjem barvnih odtenkov.

image
Monika Plemen Monika Plemen pri preoblikovanju forme v novo tehniko litografijo.

Umetnica na jedkanicah Forma variira podobne plastične oblike kot v prejšnji seriji, le da zdaj grafična tehnika pogojuje drugačen pristop, saj vrezovanje z ostrim predmetom v kovinsko ploščo ne dopušča enako mehkih prehodov med oblikami.

Serije grafik spremlja še knjiga z naslovom ONA, katere format izhaja iz velikosti pametnega telefona. V njej se avtorica poigrava z ambivalentnim značajem telefona kot sodobnega fetiša, ki nas spremlja na vsakem koraku. V knjigi je dnevniški zapis njenih doživetij, ki ga s pritiskom na gumb lahko kot zvočno knjigo tudi poslušamo.

image
Monika Plemen Delo iz serije Forma viva.