Nejc Strojnik
13.8.2019

Gaberšek najboljši v državi, lasti si tudi rekord Uršlje gore 

Gaberšek najboljši v državi, lasti si tudi rekord Uršlje gore 
Osebni arhiv
Šport

Prvi konec tedna v avgustu se je zaključila slovenska liga v preletih z jadralnim padalom. Prepričljiva zmaga v skupnem seštevku za Slovenjgradčana Bojana Gaberška. 

Celotna sezona je obsegala dvajset preizkušenj, koroški mojster jadralnega padalstva Bojan Gaberšek pa je prepričljivo vodil od začetka do konca. Na zadnji tekmi na Lisci na Štajerskem je sicer osvojil šesto mesto, ki pa skupne zmage ni ogrozilo. Poleg zmage v slovenski ligi, je ponosen tudi na dosežek, ki ga je konec maja dosegel na svetovnem pokalu v Franciji. Tekmovanja se je takrat udeležilo najboljših 130 pilotov z vsega sveta, pri čemer je sam osvojil vrhunsko 15. mesto. 15. mesto pa Gaberšek trenutno zaseda tudi na svetovni padalski lestvici, kar še enkrat več potrjuje, da mu je letošnja sezona uspela resnično vrhunsko. 

image
Osebni arhiv Bojan Gaberšek (na sredini).
image
Osebni arhiv

Rad se spominja tudi zmage na hike and fly tekmi na lisci, kjer moraš čim hitreje priti na vrh hriba, nato pa z vrha odleteti ter čim bolj točno pristati. Takrat je v 34 minutah premagal 650 višinskih metrov. Disciplina hike and fly mu je v zadnjem času še posebej všeč, zato veliko trenira na domači Uršlji gori, kjer si lasti tudi rekord. Za pot od Ivarčkega jezera peš na Uršljo goro in nato s padalom nazaj do jezera je, ko je dosegel rekord, porabil zgolj uro in sedem minut.