Žana Vertačnik
2.8.2020

(FOTO) Festival animiranega filma Zebra prinesel barvitost, znanje in življenjske resnice

(FOTO) Festival animiranega filma Zebra prinesel barvitost, znanje in življenjske resnice
Živa Vita Vertačnik
Aktualno

Dvodnevni festival s podobo ne črno-bele, pač pa barvite Zebre v središču Slovenj Gradca navdušil z naborom 24 animiranih filmov in zapolnil manko dogajanja v pokoronskem času

Uspelo ji je odvrniti pozornost od vsakdanjih skrbi in v slovenjgraško mestno jedro privabiti ljubitelje risank vseh starosti. Zebri namreč, festivalu animiranega filma, ki je ta konec tedna že tretjič zapored zakorakala v regijo, premierno pa s 24 filmi iz kar 14 držav otvorila filmski teden, ki se bo naposled zaključil z mednarodnim festivalom kratkih filmov Shots. Središča dogajanja ni bilo moč zgrešiti, takisto se je bilo ob prihodu v osrčje mesta s pomočjo Zebrinega simpatičnega zemljevida povsem enostavno orientirati in se napotiti na prvo izmed štirih filmskih lokacij.

image
Živa Vita Vertačnik
image
Živa Vita Vertačnik

Filmski prostor odpreti vsem generacijam

Ob raznovrstnem obfestivalskem dogajanju se je že na prvi dan dogajanja zvrstilo skupno 500 obiskovalcev, pri čemer je bilo zapaziti v glavnem družine in mladostnike. Si pa ambiciozna organizacijska ekipa poleg zabrisanja meja med kraji in poenotenja regije prizadeva tudi za raznovrstnost pri obisku, nam je povedala ena izmed ustanoviteljic festivala Zebra Maša Flogie, ki se je zadovoljno mudila med obiskovalci. "Naša Zebra ni samo za otroke, ker risanke zajemajo različne tematike, ki nas spomnijo na izkustva, ki jih iz tega lahko potegnemo. Skozi risanke lahko neke teme pokažeš na drugačen način. Tako kot s knjigami, ki jih večkrat prebereš in jih v nekem življenjskem obdobju razumeš povsem drugače," je dejala Flogiejeva in poudarila pomen odpiranja filmskega prostora za vse generacije.

image
Živa Vita Vertačnik
image
Živa Vita Vertačnik

Zebro so začrtali na konceptu sproščenega prehajanja med lokacijami: "Program smo želeli zasnovati fleksibilno, da obiskovalcev ne omejujemo in jim dajemo svobodo, da si lahko pogledajo čim več risank, si sami določajo ritem in skreirajo dan." Da je prav to ena izmed dodanih vrednosti, je pritrdila domačinka Tina Jeseničnik. "Obe imava risanke zelo radi. V bistvu na precej drugačen način, morda tudi z ironijo, prikažejo resnice in čisto vsakdanje življenje," je povedala sogovornica tik zatem, ko sta s hčerko Hano pogledali daljši filmski sklop "za tiste s kondicijo" in se odpravili naslednjim predvajanjem naproti.

image
Živa Vita Vertačnik
image
Živa Vita Vertačnik

Neobičajno barvita zebra tudi izobražuje

Niso pa organizatorji vse do realizacije upali napovedovati, kako bo uspelo z vsemi protikoronskimi ukrepi, pa tudi ob dejstvu, da so program prvič uvrstili v popoldanski čas. "Ampak smo verjeli, da bodo tisti, ki so nas obiskali že lani in preko leta spraševali, kdaj bo Zebra, nekako v nizkem štartu," nam je dejala Flogiejeva in dodala, da jih preveva prav poseben občutek, ko vidijo, da je mesto polno, živi, ljudje pa so navdušeni nad izborom programa. Prizadevajo si za spoznavanje drugih kultur in diverzitete skozi različne filme. "Da tudi na Koroškem zagotovimo ponudbo filmskega izobraževanja, udejstvovanja in vključevanja," nam je Flogiejeva pojasnjevala v osrčju Zebraraja, kjer so najmlajši s kredami risali po asfaltu, si privoščili poslikavo obraza, povrh tega pa posegli še po vafljih. Običajno črno-bela zebra je v tem kontekstu torej vse prej kot to, nam je dejal avtor vizualne podobe festivala Jernej Myint. "Želeli smo si nekaj barvitega, in če je Shots za odrasle, naj bo Zebra za otroke. Barve že nasplošno prinašajo zgodbe, zabavna dejstva in risanke," je povedal Myint, ki je v letošnjo podobo vnesel zlasti pridih večernega ambienta. "Zebra je prišla kot festival animiranega filma, zdaj pa prinaša tudi izobraževalne vsebine," je še dodal, ko ni pozabil omeniti letos vzpostavljene filmske šole, ki se bo vzporedno s šolskim letom zopet pričela jeseni.