Rok Kajzer
14.4.2019

Evropske volitve: Bitka za evroposlance med LMŠ, SD in SDS+SLS

Evropske volitve: Bitka za evroposlance med LMŠ, SD in SDS+SLS
Večer/ninamedia
Slovenija

Raziskava javnega mnenja Ninamedie kaže, da si bodo največ evropskih poslancev “razdelili” v treh strankah, možnosti pa imajo tudi v NSi, Desusu in Levici.

LMŠ se je po podatkih zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je za Dnevnik, RTV Slovenija in Večer opravila Ninamedia, na krilih svoje (sicer nekoliko pešajoče) priljubljenosti pomembno vmešala še v evropsko volilno bitko - in to na prvem mestu. Deli si ga s Socialnimi demokrati. Lista LMŠ z nosilko Ireno Jovevo in lista SD s Tanjo Fajon sta namreč prepričala po 16,9 odstotka anketirancev. Na tretjem mestu je z manjšim zaostankom koalicija SDS+SLS (z nosilcem Milanom Zverom) s 15,7 odstotka glasov.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt Dnevnika, RTV Slovenija in Večera. Njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Med 9. in 11. aprilom 2019 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Anketiranih je bilo 700 ljudi. Pred analizo so bili podatki uteženi po starosti in izobrazbi tako, da so socio-demografsko strukturo vzorca približali strukturi ciljne populacije, s čimer so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca.

Kakšen mandat pa bodo brez dvoma napadali še v NSi (z nosilko Ljudmilo Novak), Desusu (z nosilcem Igorjem Šoltesom) in Levici (z Violeto Tomić), ki se jim podpora giblje med 7 in 8 odstotki; NSi in Desus sta v rahli prednosti. Preostali, sodeč po raziskavi, resnih možnosti nimajo.

Nekako najbolje kaže le SAB s 4,2-odstotno podporo, medtem ko je SMC očitno že povsem iz igre z le 0,6 odstotka.

Več pa v jutrišnji izdaji Večera in na spletni strani vecer.com.