STA, Ž.V.
2.12.2019

Erjavec odločitev o usodi Pivčeve prepušča premierju, ta njeno delo ocenjuje kot zelo dobro

Erjavec odločitev o usodi Pivčeve prepušča premierju, ta njeno delo ocenjuje kot zelo dobro
Robert Balen Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec se zaradi kongresnega dogajanja ne bo opredeljeval do tega, ali bi ministrica morala odstopiti ali ne. 
Slovenija

Predsednik DeSUS Karl Erjavec bo odločitev o nadaljnji ministrski usodi Aleksandre Pivec, ki jo bremenijo očitki iz projekta SRIPT, prepustil premierju Marjanu Šarcu. Kot prvak DeSUS se z ministrico iz strankarske kvote ne namerava niti pogovoriti, ker da ne želi vplivati na januarski kongres, na katerem Pivčeva kandidira za predsednico stranke.

Požareport je namreč danes objavil celotno poročilo gospodarskega ministrstva o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), ki ga izvaja Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS).

V njem med drugim piše, da ministrstvo ugotavlja, da je večino aktivnosti pod naslovom "Kazalniki za 2. fazo projekta", ki jih je izvajalec projekta prijavil kot soavtorsko delo Pivčeve, izvedla druga oseba. Iz poročila izhaja tudi, da na ministrstvu niso bili zadovoljni z dokazili o delu Pivčeve, saj da ne dokazujejo, da je bilo delo dejansko izvedeno. Pivčeva je za delo sicer prejela 4000 evrov plačila. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer pri projektu SRIPT, za katerega je sklenilo pogodbo s TGZS, ugotovilo več nepravilnosti; med drugim so bili nekateri stroški dvojno uveljavljani, pri izplačilih zunanjim izvajalcem ni revizijske sledi, obstaja tudi sum, da nekateri dokumenti niso pristni. Ministrstvo bo v treh mesecih določilo, koliko denarja bo morala turistično-gostinska zbornica vrniti.

V kolikor zaupanja premierja ne bo, je Pivčeva pripravljena ponuditi odstop
"Danes sem tudi sama prvič videla poročilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z njim se moram najprej podrobno seznaniti. Nato želim opraviti pogovor z novim vodstvom Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki so bili moj pogodbeni partner," se je v zapisu odzvala ministrica Aleksandra Pivec. Spet je poudarila, da je svoje delo opravila v skladu z navodili naročnika, in dodala, da jo žalosti, da so kot kaže celoten projekt vodili neustrezno. "Vsekakor pa želim svoje delo na projektu pojasniti tudi predsedniku Vlade RS, se z njim iskreno pogovoriti. V kolikor bo predsednik vlade Marjan Šarec ocenil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je zapisala. Nadaljevala je še, da v kolikor tega zaupanja ni ali pa, če predsednik meni, da bo njeno nadaljnje ministrovanje pod vprašajem javnosti, "sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop".

Zaradi kongresa se Erjavec ne bo opredeljeval 

Gospodarsko ministrstvo je izsledke poročila objavilo minuli petek, v njih pa nepravilnosti ugotovilo v okviru pogodbenih obveznosti, ki jih ima TGZS do ministrstva, ni pa obravnavalo razmerij med zbornico in posameznimi izvajalci.

Pred januarskim kongresom DeSUS je morebiten madež pri Pivčevi vroča politična tema. Na ugotovitve iz poročila se je danes odzval Erjavec, ki je med drugim poudaril, da je nadaljnja usoda Pivčeve v vladi stvar predsednika vlade. "Vemo, da ima zelo visoke standarde. Predsednik vlade bo povedal, ali ministrica še uživa njegovo zaupanje," je v DZ odgovoril na vprašanja novinarjev, ali bo zahteval odstop strankarske kolegice Pivčeve, ki jo je pozval, da naj ravna po svoji vesti: "Ves čas trdi, da ni nič nezakonitega. V tem primeru ni problema, vendar pa dokumenti kažejo drugače."

Erjavec je še dejal, da sam ne bo imel nobenega pogovora s Pivčevo, saj ne želi vplivati na kongres DeSUS, na katerim se bodo za predsedniški položaj pomerili Erjavec, Pivčeva in Borut Stražišar. "Kadrovska komisija je ugotovila, da vsi trije izpolnjujemo pogoje, imela je sicer pomisleke glede Stražišarja ... glede Pivčeve pa je zadeva prišla v javnost in če bi se neugodno končala, bi bil to hud problem za stranko, če bi ji na kongresu uspelo," je dodal, ob tem pa poudaril, da se zaradi kongresnega dogajanja tudi ne bo opredeljeval do tega, ali bi ministrica morala odstopiti ali ne.

Premier Marjan Šarec je v izjavi v DZ danes ocenil, da ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec na svojem resorju dela zelo dobro. Revizije projekta SRIPT, pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti, pa še ni prebral. "Ko bom prebral in bo prišel čas za to, se bomo odločali. Danes težko sodim," je dejal glede ministrice.