N.S.
1.2.2019

Enajst umetnikov na priložnostni razstavi

Enajst umetnikov na priložnostni razstavi
Osebni arhiv Maše Gala Na razstavi je svoje delo na vpogled postavila tudi umetnica Maša Gala.
Aktualno

Do 24. februarja si lahko v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu ogledate priložnostno razstavo Iz odprtih ateljejev.

Na razstavi, ki je rezultat projekta Odprta galerija, razstavljajo Maša Gala, Klemen Brun, Duša Jesih, Dora Kaštrun, Vladimir Leben, Marko Pak, Arjan Pregl, Žiga Rehar, Lucija Stramec, Matjaž Stražar in Brane Širca Projekt, zasnovan na pobudo umetnikov, je ustvarjalcem ponudil možnost predstaviti njihovo delo izven običajnih razstavišč ter tako nagovoriti širše občinstvo. V času razstave Odprta galerija je sočasno potekala akcija Odprtih ateljejev – sodelujoči umetniki so odprli svoje ateljeje za obiskovalce, s čimer so ponudili izkušnjo neposrednega stika s prostori nastajanja umetnosti ter vzpostavili odprto polje komunikacije med umetniki ter zainteresirano javnostjo. Vsako leto se je projektu pridružilo več umetnikov, nazadnje jih je sodelovalo deset. Sprva so umetniki razstavljali svoja dela na plakatnih mestih v Ljubljani ter z umeščanjem umetniških del v javni prostor mesto spremenili v odprto galerijo. V preteklem letu je bilo v Tednu ljubiteljske kulture v galerijski prostor spremenjeno Gallusovo nabrežje v Ljubljani, razstava pa se je tematsko vključila v Cankarjevo leto: umetniki so bili povabljeni, da ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja ustvarijo delo za javni prostor, vezano na pomembno obletnico.

image
Osebni arhiv Maše Gala Dela Maše Gala in še desetih drugih umetnikov si lahko ogledate do 24. februarja.

V Slovenj Gradcu je v sodelovanju s KGLU projekt Odprta galerija nadgrajen, saj se v središču mesta umetniki predstavljajo s plakati iz razstave Odprta galerija, v prostorih KGLU pa z deli iz svojih ateljejev, s tematiko, ki jo tudi sicer raziskujejo in izražajo skozi svoja dela. Izbrana dela iz ateljejev so odraz raznolikih umetniških izpovedi ter nudijo vpogled v aktualno umetniško produkcijo sodelujočih avtorjev. Kljub različnosti pa vendarle lahko v delih nekaterih avtorjev najdemo bodisi sorodne iztočnice bodisi podobne strategije, s katerimi se lotevajo vizualnih zapisov lastnih iskanj.