Gregor Grosman
10.7.2019

Dostava hrane: Po novem v Zagrebu, v Ljubljani že več mesecev, v Mariboru še ne

Dostava hrane: Po novem v Zagrebu, v Ljubljani že več mesecev, v Mariboru še ne
Profimedia
Slovenija

Z drugim julijem je znana restavracija s hitro prehrano McDonalds na Hrvaškem pričela z dostavo njihovih prehrambenih izdelkov na dom naročnika. Za naročila uporabljajo aplikacijo Glovo, dostavo pa zaenkrat izvedejo iz restavracije Pothodnik. Že kmalu nameravajo ponudbo razširiti na še dve restavraciji, s čimer bodo pokrili večji del Zagreba, piše Index.hr. Na projekt so se pripravljali dve leti in pol, so še dodali, na koncu pa za partnerja izbrali Glovo, kjer obljubljajo dostavo v roku 20 minut. Tako je tudi območje dostave zastavljeno z mislijo na to omejitev, minimalnega zneska naročila pa niso določili. 

Direktor hrvaškega McDonaldsa Pavel Pavliček je za TPortal.hr povedal, da so dolgo iskali partnerja, ki bi omogočal dovolj zanesljivo dostavo. Na vprašanje, kakšna je izkušnja verige z dostavo v drugih državah, Pavliček odgovarja, da gre za najhitreje rastoči prodajni kanal v gostinstvu, trend pa naj bi se nadaljeval tudi prihodnjih nekaj let. Na Hrvaškem ne pričakujejo, da bodo na račun dostave ustvarili 50 odstotkov prihodkov, tako Pavliček, prepričan pa je, da bo predstavljala pomemben delež posla. Prav povečanje prodaje je tisto, kar si od dostave v prvi vrsti obetajo. Pavliček pojasnjuje, da so restavracije omejene s prostorom, s tem pa je na nek način omejen tudi promet, ki ga lahko ustvarijo. Novi način prodaje pa nima omejitev. Jeseni želijo ponudbo razširiti na nekatere druge restavracije v Zagrebu, v prvi polovici leta pa jo ponuditi tudi v drugih hrvaških mestih. 

Kaj pa v Sloveniji?

Malokdo ve, da je tudi v Sloveniji mogoče na dom (ali v pisarno) naročiti izdelke te priljubljene verige s hitro hrano. Vendar le v Ljubljani. Na uradni spletni strani družbe McDonalds v Sloveniji uporabnika klik na dostavo preusmeri na portal e-hrana. Dostava je mogoča od junija 2018 v Ljubljani, prva restavracija, ki so jo vključili v sistem e-hrane, je bila na železniški postaji, kasneje so z dostavo začeli tudi v restavracijah Kolosej in na Celovški cesti v Šiški. Za dobavo hrane poskrbi flota ehrana kolesarjev, kot jih pri podjetju imenujejo, ki jim je mogoče tudi v živo slediti. Območje, kamor lahko pripeljejo naročeno, je omejeno na radij 2,5 kilometra od izbrane restavracije, McDonalds pa odgovarja, da so kupci dobro sprejeli novost in da so z naročili zadovoljni. 

E-hrana sicer deluje tudi v Mariboru, Kranju, Celju in Kopru, a v teh mestih McDonaldsovih restavracij ni mogoče najti. Na vprašanje, zakaj si ljubitelji hitre prehrane v Mariboru ne morejo naročiti McDonaldsovih jedi na dom, odgovorni odgovarjajo, da hrane ne dostavljajo sami, partner pa zaenkrat dostave hrane na dom še ne nudi v Mariboru.

Po svetu ustaljena praksa

V tujini se storitev družbe McDonalds, ki dostavlja hrano kupcu na dom, imenuje McDelivery. Najprej so jo predstavili v določenih delih ZDA že leta 1993, nato v Aziji pa državah Srednje in Južne Amerike, kjer naročila dostavljajo kurirji na skuterjih. V nekaterih državah je storitev na voljo 24 ur dnevno, vsaj v enem primeru je dostava celo brezplačna, ob upoštevanju najmanjšega zneska naročila. 

Dostava McDelivery je po svetu sicer na voljo že v več državah.
V Avstraliji, Avstriji, Bahrainu, Braziliji, na Kitajskem, v Kolumbiji, Kostariki, Čilu, Cipru, Egiptu, Nemčiji, Gruziji, Gvatemali, Hong Kongu, Indiji, Indoneziji, Izraelu, na Japonskem, v Jordaniji, Južni Koreji, Kuvajtu, Libanonu, Maleziji, Novi Zelandiji, Pakistanu, Katarju, na Filipinih, v Romuniji, Rusiji, Savdski Arabiji, Singapuru, Sloveniji, Južni Afriki, Španiji, Šri Lanki, Tajvanu, na Tajskem, v Turčiji, v ZAE, Ukrajini, Veliki Britaniji in ZDA, kjer je storitev dostave na voljo v nekaterih delih Manhattna. 

Prvi McDelivery na stari celini je bil v Avstriji, kjer so lahko že leta 2013 stanovalci Dunajskega okrožja Hietzing naročili hrano na dom. Dostava je stala 4 evre, naročilo pa je moralo znašati vsaj 8 evrov. Danes v Avstriji dostavo opravljajo kurirji Foodore (samo na Dunaju) in mjam.at. Skupno je mogoče hitro prehrano naročiti v preko 70 poslovalnicah McDonalds, v kakšnih štirinajstih krajih. 

V Braziliji je McDelivery pričel delovati junija 2018, v Kanadi hrano dostavljajo kurirji UberEats, obseg naročil pa je odvisen od lokacije. Na Kitajskem je storitev na voljo 24 ur na dan, v Hong Kongu, kjer dostava deluje od leta 2009, je celo mogoče naročilo oddati za do sedem dni vnaprej. O njihovih dostavljavcih se je na začetku veliko pisalo, saj so bili nekajkrat udeleženi v težke prometne nesreče. Ker je šlo za najete motoriste, ti niso bili upravičeni do odškodnine, zato jih je morala družba Rixon Delivery and Flow Logistics zaposliti. 

V Maleziji je bila dostava hitre hrane mogoča že zelo zgodaj, leta 1994. V Pakistanu je posebnost, da za dostavo ni treba posebej plačati, prav tako ni zahteve po minimalnem znesku naročila. V nekaterih romunskih mestih je mogoče dostavo naročiti prek aplikacij Foodpanda ali Glovo, v Rusiji je sprva naročila dostavljal UberEats, pozneje Yandex, danes znan kot Yeda, medtem ko je v Turčiji lokalni ponudnik dostave Yemeksepeti.