Andreja Čibron Kodrin
27.1.2019

Domiselno: Kako zaposlene v ravenski knjižnici vidi Ciril Horjak?

Domiselno: Kako zaposlene v ravenski knjižnici vidi Ciril Horjak?
Andreja ČIBRON KODRIN Ciril Horjak je poudaril vizualne značilnosti portretirancev.
Aktualno

Jubilejno leto bo v znamenju pestrih dogodkov, za začetek je izšel koledar s skupinskim portretom zaposlenih, delom Cirila Horjaka.

Med bolj ali manj domiselnimi koledarji letos izstopa primerek, ki so ga pripravili v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

Osrednji motiv je skupinski portret zaposlenih v knjižnici. Izdelal ga je karikaturist, stripar in ilustrator Ciril Horjak (sodeluje tudi z Večerom), ki je za knjižnico naredil že več logotipov za prireditve, pred desetimi leti pa za publikacijo Bukvopedija tudi ilustracije in stripe.

Na koledarju je povzeto razmišljanje Svetlane Slapšak, objavljeno v Večeru decembra lani: "Knjižničarke podpirajo in nosijo eno najuspešnejših družbenih mrež v državi ter državljane gotovo delajo boljše, na dolgi rok. Ne zanimajo jih bogati bralci, temveč prav tisti/tiste, ki si knjig ne morejo kupiti. Knjižnice so tople, tihe, prijetne, idealno mesto za boljše razmišljanje o grozotah zunaj in o tem, kako nikoli ne izgubiti povezave z realnostjo. Knjižničarke so sposobne prebrati bralca, mu ponuditi več in bolje, ga napotiti tja, kamor ne ve, da mora iti."

image
Andreja ČIBRON KODRIN Koledar KOK s skupinskim portretom zaposlenih, delom Cirila Horjaka.

Izdaja koledarja je uvod v jubilejno, 70. leto delovanja knjižnice. Okrajni ljudski odbor Dravograd je namreč 3. februarja 1949 izdal odločbo o ustanovitvi Študijske knjižnice na Ravnah, podpisani prepis odločbe nosi datum 3. marec 1949. V počastitev jubileja bodo v knjižnici pripravili raznovrstne prireditve, za vse generacije, osrednja bo marca, jubilejno leto pa bo sklenila decembrska domoznanska razstava v razstavišču.